Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Olmert alakíthat kormányt Izraelben

2006.04.06. 16:41
Az izraeli parlamenti választásokon győztes Kadima párt első emberét, Ehud Olmertet bízta meg Mose Kacav államelnök a kormányalakítással. A koalíciós tárgyalások napokkal ezelőtt megkezdődtek, a legfontosabb feladat az egyoldalú kivonulás végrehajtása Ciszjordániából.

Mose Kacav izraeli államfő csütörtökön hivatalosan megbízta az új kormány megalakításával Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnököt, a választásokon győztes Kadima párt vezetőjét. Olmert a felkérést elfogadta.

„Törekszem rá, hogy minél szélesebb támogatást szerezzek a kormánykoalíciónak” – mondta Olmert újságíróknak. Hozzátette, hogy a legfontosabb feladat az egyoldalú kivonulás Ciszjordánia legnagyobb részéről és 2010-ig Izrael végleges határainak kijelölése. „Remélem a potenciális partnereink tisztában vannak ezzel, kormányzásunk mindenképp erre épül” – fogalmazott.

A legalább 61 fős koalíció létrehozására a szabályok szerint négy hét áll rendelkezésre, amit két héttel meg lehet hosszabbítani. A legkorábbi időpontot behatárolja, hogy az új parlament csak április 17-én tartja meg alakuló ülését. „Megpróbálom mihamarabb tető alá hozni a megegyezéseket” – mondta Olmert.

Baloldal a vallásosokkal

Olmert kiemelte, hogy „nem könnyű létrehozni egy olyan kormánykoalíciót, amely a helyén tud maradni négyéves mandátuma végéig”. Mose Kacav szerint megkönnyíti a tárgyalásokat, hogy a 12 parlamenti párttal folytatott konzultációi során a 120 képviselő közül 78 ajánlotta neki Olmert miniszterelnöki megbízatását, és más jelöltet nem is említettek.

A fő koalíciós partner az Izraeli Munkapárt (19 képviselő), de gyakorlatilag már biztosra vehető az ultraortodox Sasz párt (12), a Nyugdíjasok pártja (7) és a szintén ortodox Egyesült Judaista Tóra (6) támogatása, ami a Kadima 29 helyével együtt 73 fős többséget jelent. Nincs kizárva az sem, hogy belép a koalícióba az Oroszországból bevándoroltak radikális jobboldali pártja, az Iszrael Beiteinu, amely 11 parlamenti hellyel rendelkezik.

Nemzeti egységkormány

A Munkapárt csütörtökön bejelentette, hogy a kormány irányelvei közt szeretné tudni a humanitárius válság elkerülését a palesztin területeken. Ehhez a Gázai övezet és az Izrael közti határátkelők megnyitására, és a területen zajló összecsapások leállítására lenne szükség.

A Kadima már napokkal ezelőtt megkezdte tárgyalásait a Kneszetbe jutott pártokkal. A Munkapárttal több titkos tárgyalást is tartottak, a megállapodás tervezete szerint Amir Perec baloldali formációja nem vétózhatja meg az Avigdor Lieberman vezette Iszrael Beitenu csatlakozását a kormányhoz. Perec korábban elzárkózott a részvételtől egy olyan koalícióban, ahol helyet kaphat a szélsőjobboldali párt is.

Stabil baloldal

A félelmek szerint az Iszrael Beitenu komoly problémákat okozhat a kivonulás megvalósításában, és felboríthatja az amúgy stabilnak tűnő koalíciót. Akár az is elképzelhető, hogy Lieberman a kritikus pillanatban elhagyja a kormányt, és magával ragadja a két ortodox pártot, az Saszt és az Egyesült Judaista Tórát. A Munkapárt vezető politikusai szerint „Liebarman megbízhatatlan partner”.

A Munkapárt így a szintén baloldali Merecet látná örömmel a koalícióban a Nyugdíjasok és a Kadima mellett (összesen 60 mandátum), és még helyet kaphatna a két ortodox párt is, amivel összesen 78 tagúvá válhat a koalíció. Ha a vallásosok mégis meginognának a kivonulás kérdésében, érdemben számíthatnának a 10 arab képviselőre, akik biztosan nem hagynának bukni egy baloldali koalíciót.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.