Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Lemondott az izraeli külügyminiszter

2000.08.02. 18:27
Kétszeres politikai vereséget szenvedett szerdán Ehud Barak, Izrael miniszterelnöke, előbb a kormánytól majd a parlamenttől: miután a külügyminiszter, Dávid Lévi lemondott, Izrael törvényhozó szerve, a Knesszet megszavazta önmaga feloszlatását és előrehozott választásokat írt ki.

Dávid Lévi külügyminiszter, a távozó politikus.
Dávid Lévi izraeli külügyminiszter korábban már jelezte: ha Barak nem alakít nemzeti egységkormányt, amely minél szélesebb politikai támogatással bír, valóra váltja korábbi fenyegetőzéseit, és benyújtja lemondását. Lévi a legnagyobb jobboldali párttal, a Likuddal való politikai szövetséget szorgalmazta. Lévi azzal is magyarázta szerdai sajtótájékoztatóján döntését, hogy a béketárgyalások alatt Barak olyan helyzetbe kényszeríttette Izraelt, ,,amiben messzebb kell elmennünk, mint szeretnénk". A külügyminiszter azt fájlalja, hogy Barak kész Kelet-Jeruzsálem ellenőrzését átadni a palesztinoknak, és a zsidó állam megalakulása előtti időszakra jellemző helyzetbe lépnének vissza.

,,Ilyen elvek alapján tárgyaló miniszterelnökkel nem érthetek egyet" - fejezte be nyilatkozatát Lévi. Barak a külügyminiszter lemondása után a média érdeklődésére megerősítette elkötelezettségét a közel-keleti békefolyamat folytatása mellett.

Előrehozott választásokról szavazott a Knesszet

Ehud Barak miniszterelnök még mindig optimista.
Az izraeli törvényhozás, a Knesszet is megpróbáltatások elé állította Barakot, amikor 61-51 arányban megszavazták az előrehozott választások előírását tartalmazó törvényt. A parlament döntésével fel is oszlatja önmagát. A javaslat törvényerejűvé lépéséig azonban hosszú az út: szerdai előzetes szavazás után visszakerül egy bizottsághoz, amely megfelelően előkészíti a tervezetet, majd a parlament háromszor szavaz róla. A Knesszet utolsó, vakáció előtti napján szavazott a törvényről.

Legközelebb októberben ül össze a törvényhozó testület, az új választásokat tehát a békefolyamat számára kulcsfontosságú dátum, szeptember 13-a előtt - Arafat az önálló palesztin államot ekkor szeretné kikiáltani - nem tartják meg, így Barak folytathatja megkezdett tárgyalásait.

A békét pártoló politikusok szerint Baraknak arra kellene használnia a három hónapos parlamenti szünetet, hogy megállapodjon Arafattal, és maga kérje a választások előrehozását. Így a szavazás egyben békereferendum is lehetne. Barak azonban nagyobb valószínűséggel kihasználja majd a szünetet arra, hogy pártkoalíciókkal megerősítse kormányát.

Miniszterelnök politikai támogatók nélkül
Hétfőn kiderült, hogy a miniszterelnök politikai támogatottsága csekély, amikor a parlament elnököt választott. A békefolyamatot támogató Simon Perez helyett a jobboldali képviselőt, Móse Kacav-ot választották új elnöknek.
A legutolsó választásokat 1999-ben tartották, a következő választások négy évvel később, 2003-ban lennének aktuálisak. Bár kormánya három vallásos párt visszavonulása miatt kisebbségbe került, az izraeli nép egyetért Barak reformtörekvéseivel, a szakértők szerint egy esetleges szavazáskor újraválasztanák miniszterelnöküket.

Arafat dátuma

Arafat Franciaországban vasárnap tett kijelentéséből az derült ki, hogy már nem olyan biztos szeptember 13-a után a palesztin állam kikiáltása. Szerdai szudáni látogatása alatt azonban megerősített, hogy szeptember 13-án egyoldalúan kikiáltják a palesztin államot: ,,Nem hátrálunk meg a kijelölt időponttól. A palesztin államot a meghatározott napon, Isten akaratából szeptember 13-án kikiáltják függetlenül attól, hogy vannak olyanok, akik ellenzik ezt."

Arafat diplomáciai offenzívát folytat a Camp David-i béketárgyalások kudarca óta. Miután kedden Abdelaziz Buteflika algériai elnökkel tárgyalt, Szudán fővárosába, Kartúmba utazott tovább. A később Egyiptomba is ellátogat. A palesztin elnök előzőleg Franciaországban, Szaúd-Arábiában és Marokkóban járt, augusztus 10-én pedig Moszkvába várják. Arafat sajtóértesülések szerint igyekszik meggyőzni az orosz vezetőket, köztük Vlagyimir Putyin elnököt arról, hogy vállaljanak aktívabb szerepet a közel-keleti békefolyamatban. A Putyin-Arafat találkozó pontos dátumát még nem tűzték ki.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.