Judit
-2 °C
8 °C

Szaddám helyettese vezeti az iraki lázadókat?

2003.10.30. 12:52
Bár korábban szervezetlen magánakcióknak tartották, újabban szervezettség jeleit véli felfedezni az Egyesült Államok az amerikai katonák elleni támadások mögött. Bizonyos értesülések szerint a terrortámadások irányítója Szaddám egykori helyettese lehet. A hadsereg titkos műveleteket indítana.
Szaddám Huszein helyettese állhat az iraki fegyveresek egyre gyakoribb támadásai mögött - írja a BBC. A hírcsatorna értesülései szerint az amerikai hadvezetés nyomozást indított bizonyos, erre utaló jelentések valóságtartalmának kiderítésére.

Szaddám helyettese parancsol

Értesülések szerint Izzat Ibrahim al-Duri, a bukott kormány második számú embere vezetheti a diktátor külföldi harcosokkal megerősített híveinek az amerikai megszállás elleni terrorháborúját. Ibrahim Szaddám diktatúrájának legmagasabb rangú, még mindig szökésben levő tisztviselője - írja a BBC.

Az amerikaiak sokáig tagadták, hogy az ellenük elkövetett támadások koordináltak lennének. Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló támadások azonban szervezett jellegre utalnak.

Javítanák a felderítést

A Pentagon a BBC-nek név nélkül nyilatkozó munkatársa szerint egyelőre még nincs bizonyíték a volt vezető érintettségére. A hírcsatorna értesülései szerint az információ részben az al-Kaidával is szövetséges Anvar al-Iszlám terrorszervezet egyik közelmúltban elfogott tagjától származott.

A fokozódó támadások miatt az amerikai alakulatok összhaderőnemi parancsnoka, John Abizaid a titkosszolgálatok segítségét kérte - írja a BBC. A kémműveletek beindításától jobb felderítési eredményeket várnak.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.