Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Japánból fegyverkezik Észak-Korea

2006.02.17. 16:55
Több céget is azzal gyanúsítanak Japánban, hogy katonai célokra alkalmas eszközöket exportált úgy, hogy erről nem tájékoztatta a kormányt. A rendőrség ezen a héten három rajtaütést hajtott végre, múlt hónapban pedig a Yamaha ellen emelt vádat.

Két japán cég biológiai fegyverek gyártására is alkalmas, illegális felszereléseket adott el Észak-Koreának. A rendőrség pénteken ütött rajta a tokiói cégeken, akiket azzal gyanúsítanak, hogy liofilizálót (fagyasztással szárító gép) exportáltak, aminek segítségével fegyverként is bevethető baktériumok fejleszthetők, jelentette a BBC. A név nélkül említett vállalatok Tajvanon keresztül juttatták el a szárítókat Észak-Koreába állítólag 2002 szeptemberében.

Korábban egy harmadik cégen, Mitutoyo Corp-on is rajtaütött a japán rendőrség. A társaságot azzal gyanúsítják, hogy atomfegyverek előállítására alkalmas eszközöket exportált Kínába és Thaiföldre 2001-ben és 2002-ben. Ugyan Líbiáról nem közöltek részletesebb adatokat, de a Kyodo hírügynökség értesülései szerint ott is megtalálták a Mitutoyo Corp hasonló termékeit.

A vád szerint a vállalatok megszegték a devizatörvényt és a nemzetközi kereskedelmet szabályozó törvényt, amelynek értelmében az exportáló vállalatoknak a kormánnyal kell engedélyeztetniük az ilyen típusú árúk külföldre irányuló eladását, jelentette a Kyodo hírügynökség.

A Yamaha sem maradt ki a törvényszegő vállalatok sorából. Múlt hónapban vádat emeltek ellene, mert illegálisan adott el Kínának katonai célokra is használható, távirányítással működő helikoptereket.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.