Edina
-12 °C
-3 °C

Kína tiltakozott a japán külügyminiszter Tajvannal kapcsolatos megjegyzése ellen

MTI
2006.02.05. 20:49
Kína tiltakozott a japán külügyminiszter egy kijelentése ellen, amely szerint Tajvan a fél évszázados japán megszállásnak köszönheti oktatási rendszerének mai magas színvonalát.

Aszo Taro japán külügyminiszter az ország déli részén lévő Fukuokában tett szombaton ilyen értelmű megjegyzést. Kung Csüan (Kong Quan) kínai külügyi szóvivő "erkölcstelennek és sértőnek" nevezte a japán diplomácia vezetőjének szavait. Mint mondta, a kínai kormányt megdöbbenti és felháborítja ez a történelemhamisítás. "A japán külügyminiszter nyíltan magasztalta a japán gyarmatosítást, miközben a valóság az, hogy a japán megszállás szolgasorba döntötte a tajvaniakat, és valóságos katasztrófa volt az egész kínai nemzetre nézve" - mondta.

A hivatalos Új Kína hírügynökség kommentárja is elítélte vasárnap a japán külügyminiszter nyilatkozatát, de egészen más oldalról támadta. Azt kifogásolta benne, hogy Aszo "országnak" nevezte Tajvant ugyanebben a fukuokai nyilatkozatában.

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy 1972-ben, a kínai-japán diplomáciai kapcsolatfelvételkor Tokió elismerte a Kínai Népköztársaság kormányát Kína egyetlen törvényes képviselőjeként, és azt is tudomásul vette, hogy Kínának csak ez az egy törvényes kormánya van, vagyis magáévá tette az egy Kína elvét. A japán külügyminiszter mostani nyilatkozata, amely úgy állítja be Tajvant, mint külön országot, csorbítja a japán kormány hitelét, szavahihetőségét - olvasható a kínai hírmagyarázatban.