Vilma
-7 °C
4 °C

Keresztény-muzulmán összecsapás Kairóban

2004.12.09. 07:25
Állítólag erőszakkal kényszerítettek a muzulmán hit felvételére egy kopt keresztény nőt. Bár a hírt cáfolták, mégis több ezer keresztény szállta meg a kairói kopt székesegyház épületegyüttesét, ahol végül a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.
Több ezer keresztény szállta meg a kairói kopt székesegyház épületegyüttesét, tiltakozásul amiatt, hogy egy keresztény nőt a hivatali főnöke állítólag erővel kényszerített a muzulmán hit felvételére.

A tüntetők botokkal és kövekkel támadtak szerdán a rendőrökre, az összecsapások során legkevesebb harminc személy - közöttük 21 rendőr - megsebesült.

A rendőrség körülzárta az épületegyüttest és lezárta a környező utcákat.

A tüntetés vasárnap kezdődött a székesegyháznál, amikor híre ment, hogy a Kairótól 135 kilométere északra fekvő Abu-el-Matamír település kopt lelkészének feleségét hivatali főnöke az iszlám vallás felvételére kényszerítette. Egy biztonsági illetékes közlése szerint az asszony Kairóban él, és önként vette fel az iszlám hitet, a koptok között viszont az hír terjedt el, hogy a helyi hatóságok közreműködésével rabolták és el hurcolták a nőt Kairóba.

A Vatani kopt újság szerkesztője, Juszef Szidhom azzal vádolta meg a kormányt és a helyi hatóságokat, hogy szemet hunynak azon esetek fölött, amikor erővel kényszerítenek keresztényeket a muszlim hit felvételére.

Az egyiptomi keresztények és a muzulmánok általában békében élnek egymással, de a koptok képviselete számarányukhoz képest alacsony az államigazgatás alsóbb szintjein. Gyakran panaszkodnak arra, hogy munkavállaláskor hátrányos megkülönböztetésben van részük és korlátozzák templomépítéseiket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!