Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A koronatanú rejtélyes halála

2003.07.18. 15:28
Csak a holttestét találta meg David Kellynek a Scottland Yard. A kormány tömegpusztítófegyver-szakértője csütörtökön tűnt el. Blairék vádjai szerint Kelly volt a forrása a BBC sok vitát kiváltó, az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési jelentések "felturbózásáról" készült riportjának.
Ismeretlen körülmények között életét vesztette David Kelly, a brit kormány tömegpusztítófegyver-szakértője. Kelly csütörtök délután tűnt el southmoori otthonából.

David Kelly
"Egyelőre semmilyen eshetőséget nem zártunk ki" - nyilatkozta a BBC-nek Dave Purnell főfelügyelő, aki tisztában van az ügy kényes voltával.

Kelly a brit parlament az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos vizsgálatának egyik koronatanúja volt. A kormány azzal vádolta a szakértőt, hogy ő sugallta a BBC "hiteltelen és hazug" riportját a titkosszolgálati túlkapásokról.

Hirig

Andrew Gilligan, a BBC rádiójának munkatársa meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azzal vádolta Tony Blair kormányát, hogy tudatosan "feltúrbózták" az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos információkat, hogy ezzel meggyőzőbb indokot adjon a háborúhoz.

A BBC nem erősítette meg a kormány vádjait, az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság szerint a "legkevésbé sem valószínű", hogy tőle származott az információ.

A nagy túrázóként ismert Kelly csütörtök délután három körül tűnt el otthonából, családja éjfél előtt jelentette eltűnését. A rendőrség magyar idő szerint 10 óra 20 perckor találta meg holttestét Harrowdon Hill erdős részén, otthonától nyolc kilométerre.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.