Valér
2 °C
8 °C

Eltűnt a titkosszolgálati vizsgálat koronatanúja

2003.07.18. 12:03
Eltűnt a tömegpusztító fegyverekről származó hírszerzési információkkal kapcsolatos brit parlamenti vizsgálat egyik koronatanúja - írja a BBC. A brit kormányzat korábban David Kelly kormánytanácsadót nevezte meg a BBC nagy port kavaró, a kormányzatot csalással vádló jelentésének forrásaként.
Kelly csütörtök délután három körül tűnt el southmoori otthonából. Családja éjfél előtt pár perccel értesítette a rendőrséget.

A tömegpusztítófegyver-szakértő azután került a figyelem középpontjába, hogy a brit védelmi minisztérium közlése szerint maga is elismerte: találkozott a vitatott BBC-tudósítás szerzőjével. Andrew Gilligannal. Gilligan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azzal vádolta a brit kormányt, hogy az iraki háború előtt "felturbósította" a hírszerzési jelentéseket, okot teremtve így a háborúra.

Bocsánatkérést követelnek

A riport éles vitát robbantott ki a BBC és a kormány között, a miniszterelnöki hivatal többször is bocsánatkérésre szólította a közszolgálati hírszolgáltatót "hiteltelen és hazug" jelentése miatt. A BBC elutasította a kérést.

Kelly ismerősei szerint nagy túrázó volt, családja ezért várhatott éjfélig eltűnése bejelentésével. Mint a BBC írja, a szakértő gyakran indult akár két-három órás túrákra, többnyire azonban társaságban. A család szerint "szokatlan", hogy mindenféle jelzés nélkül eltűnjön.

A rendőrség attól tart, Kellyvel baj történhetett, mivel eltűnése szokatlan. "Családját aggasztja a nagyfokú médiafigyelem, ami személyére irányult" - nyilatkozta Kate Smith rendőrségi szóvivő a BBC-nek.

Nem Kelly súgott

Bár a kormány Kellyt tartotta a vitatott Gilligan-riport forrásának, ezt a BBC nem erősítette meg, a parlament vizsgálóbizottságának megállapítása szerint pedig "a legkevésbé sem valószínű", hogy tőle származtak volna a vitatott információk.