Olivér
5 °C
8 °C

A nagy tömegpusztítófegyver-svindli

2003.06.03. 13:03
Bénán hamisított dokumentumokon, félreértelmezett titkosszolgálati jelentéseken alapulhattak az Egyesült Államok Szaddám Huszein elleni vádjai. Bár az iraki elnök a múltban biztosan rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel, a CIA megbízható kémek híján nem tudott biztos információkat szerezni a fenyegetésről. Bush és kormánya így a "legrosszabb eshetőség forgatókönyvét" használta kommunikációjában.
"Mindenki azt hiszi, mi vagyunk Tom Cruise. Hát nem. Nem tudunk minden hálószobába belesni. A francba is, még a terroristák legújabb mobiltelefonjait sem tudjuk lehallgatni" - fakadt ki a Newsweek értesülései szerint George Tenet, a CIA igazgatója február elején. Az amerikai hírszerzés vezetője Bush kormányának nemzetbiztonsági stábjával Colin Powell külügyminiszter február 5-i, Huszein elleni vádbeszédét készítette elő.

Az Egyesült Államok leghangzatosabb érve az iraki háború megindítása mellett Huszein tömegpusztító fegyverkészletének felszámolása volt. A háború nyolc hete véget ért, eddig azonban nem találtak kézzelfogható bizonyítékokat. Az amerikai és brit sajtóban és a törvényhozásokban is, egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hazugságokon alapult-e a két kormány érvelése.

Alátámaszthatatlan vádak

A brit alsóház vizsgálatot követel
Erős ellenzéki nyomás nehezedik az éviani G8-csúcsról hazatérő Tony Blair brit miniszterelnökre is. A konzervatív ellenzék és ötven munkáspárti képviselő is vizsgálat elindítását sürgetik a tömegpusztító fegyverek ügyében, miután egy amerikai szenátusi bizottság már megkezdte a nyomozást.

"Fontos vizsgája ez a brit parlament intézményének. Nemzedékünk legnagyobb ügye ez a mostani." - nyilatkozta kedd reggel Charles Kennedy a háborút ellenző brit párt a liberális demokraták vezetője, aki ugyan nem kételkedik a miniszterelnökben, de szerinte nem kérdés vizsgálatot indítani egy olyan ügyben, amelyben a brit csapatok háborúztak. Szerinte a parlament bedőlt a hírszerzés által szállított tényeknek, és ez aztán a szavazókat is megtévesztette.

A kormányszóvivó a sokasodó nyilatkozatokra válaszul ugyanakkor határozottan kijelentette: "Nem látjuk szükségét egy független vizsgálat megindításának."

A brit hírszerzés egyesek szerint téves jelentéséről, miszerint az iraki tömegpusztító fegyverek 45 percen belül bevetésre képesek, Blair Evianban kategorikusan cáfolta, hogy "megpiszkálták volna" a jelentéseket.

Egy biztos, Tenet a februári találkozón nem hazudott. "Egy jó kém ismeri tudása határait" - írja a Newsweek. Bush és a Pentagon azonban mindenáron bizonyítani szerette volna, hogy Huszein veszélyt jelent az Egyesült Államokra, mert tömegpusztító fegyverei vannak, mert egy éven belül atombombát gyárthat, mert kapcsolatban áll az al-Kaidával. A vádakat azonban hírszerzési adatokkal nem igazán lehetett alátámasztani.

Félreértelmezett értesülések

"Hírszerzési körökben sokakat felháborított, ahogyan a kormányzat félreértelmezte az információkat" - nyilatkozta a Newsweeknek Greg Thielmann, az amerikai külügyminisztérium hírszerzésének az iraki válság után visszavonult elemzője.

A titkosszolgálatok gyakran kerültek kellemetlen helyzetbe. A kormányzat vezető politikusai - Donald Rumsfeld, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó, Richard Perle, a védelmi tanács tagja és a héják főideológusa, sőt nemritkán maga az elnök is - ellenőrizetlen információkat is kiszivárogtattak.

Nigeri levél

Az unió helyzetéről mondott éves szónoklatában például Bush azzal gyanúsította meg Irakot, hogy "jelentős mennyiségű uránt szerzett be Afrikából". "Ezen a ponton kiborultam" - nyilatkozta a Newsweeknek Thielmann. Mint mondta, a kijelentést egy egyértelműen hamis dokumentumra alapozták. Az uránbeszerzésről készült "feljegyzést" Niger tíz éve visszavonult külügyminisztere jegyezte - a hamisítók még a jelentősebb részletekre sem figyeltek oda.

Alaptalanul

Hasonlóan problémás volt az iraki atomprogram bizonyítékaként számon tartott alumíniumcsövek ügye is. A feltételezések szerint urándúsító berendezésekhez vásárolt csövekről kiderült, hogy alkalmatlanok a feladatra. A csöveket Irak rakétaindító állványokhoz szerezte be, ráadásul teljesen nyíltan - a vételi szándékot az interneten is meghirdették.

A február eleji egyeztetés viharos volt. Az eredetileg a szintén héja Dick Cheney alelnök összeállította szövegből folyamatosan kerültek ki a már nagy nyilvánosság előtt is hangoztatott vádak. "Egy bizonyítási kísérlet során valamennyi bukott volna" - írja a US News című hetilap.

Hol lehetett a hiba, kérdezik az amerikai lapok. A Newsweek szerint az 1991-2003 közötti időszak adataiból az biztosan tudható, hogy Irak valóban rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel - sorsuk azonban, nagyrészt az irakiak titkolózása, blöffjei miatt teljesen ismeretlen volt. A főproblémát az jelenthette, hogy a CIA, megbízható "humán hírszerzés", azaz az iraki rezsimbe beépült kémek híján nem tudta alátámasztani értesüléseit.

Bizalomvesztés

Nem tudtak olyan adatokkal szolgálni, amilyeneket Bushék látni akartak volna. A kormányzat így, saját céljainak megfelelően, a "legrosszabb eset" forgatókönyvét választotta ki.

"A keresés és a találgatások folytatódnak" - írja a Newsweek. A bizalom azonban megrendült - egyrészt az amerikai kormány kommunikációjában, másrészt a titkosszolgálatokban. Nehéz lesz folytatni a megelőző csapások politikáját, ha a CIA nem tudja megmondani, ki fenyeget tömegpusztító fegyverekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?