Powell nem győzte meg a kétkedőket

Vegyes reakciókat váltott ki Colin Powell amerikai külügyminiszter szerda esti, az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt elmondott beszéde. Irakban szerda esti komédiának, Izraelben elemi erejű bejelentésnek minősítik a beszédet. Az ENSZ BT öt állandó tagja közül Franciaország, Kína és Oroszország a békés rendezés mellett foglal állást. Franciaország jelezte, kész megvétózni egy Irak elleni katonai fellépésről szóló ENSZ felhatalmazást. Németország változatlanul kitart elutasító álláspontja mellett.
Colin Powell, az amerikai külügyminiszter szerda este az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt figyelmeztette a BT tagjait, hogy bármilyen további késlekedés Bagdad vegyi, biológia, és nukleáris programjához nyújt segítséget. Hozzátette: a bizottság saját magát sodorja veszélybe, ha "hatásos és azonnali válasz nélkül" hagyja azt, hogy Bagdad továbbra sem működik együtt. Elemzők szerint ugyanakkor Powell addig türelemmel lesz, amíg nem kap újabb jelentést az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetőjétől a jövő héten.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó és tíz választott tagja van. Ez utóbbiakat két éves időtartamra az ENSZ közgyűlésén választják meg. Az öt állandó tagnak (Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) vétójoga van. Jelenleg a választott tagok: Angola, Bulgária, Chile, Kamerun, Guinea, Mexikó, Németország, Pakisztán, Spanyolország, Szíria. Egy határozat elfogadásához legalább kilenc támogató szavazatra van szükség, ha az öt állandó tag közül egyik sem vétózza meg azt. A tagok közül az Egyesült Államok arra hivatkozik, hogy már meg van az ENSZ felhatalmazás egy Irak elleni katonai akcióhoz. Nagy-Britannia egy második ENSZ-határozatot szeretne, de igen valószínű, hogy anélkül is csatlakozna az amerikaiak vezette háborúhoz. Franciaország, Kína, Oroszország, Angola, Kamerun, Németország, Guinea, Mexikó, Pakisztán, Szíria egyértelműen a békés rendezést támogatja. Franciaország célzott arra, hogy kész megvétózni egy Irak elleni katonai fellépésről szóló ENSZ felhatalmazást.
Jack Straw, brit külügyminiszter támogatta Powellt, de a BT három fontos tagja közül Kína, Franciaország és Oroszország további időt kért a fegyverzetellenőröknek. A BT-ben vétójoggal is rendelkező Franciaország szerint a fegyverzetellenőrök még nem fejezték be munkájukat, és ha szükséges, akkor létszámukat a háromszorosára kell növelni.

Ugyanakkor a Bush adminisztráció azt állítja, hogy négyszemközt több olyan ország is támogatásáról biztosította őket, akik eddig nyilvánosan nem álltak ki az Egyesült Államok mellett.

Szemrehányások Németországnak

Joschka Fischer német külügyminiszter szerint először a szakértőknek kell elemezniük mindazt, amit Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában ismertetett a tanácstagokkal az iraki fegyverprogramról, megtévesztési manőverekről, valamint Irak és a terroristák kapcsolatairól. Fischer vezette a Biztonsági Tanács szerdai miniszteri szintű ülését, mivel február elsejétől egy hónapig a nem állandó tag Németország elnököl a testületben. A német kormány szóvivőjén keresztül már Powell előadása előtt tudatta, hogy az amerikai prezentációtól függetlenül kitart elutasító álláspontja mellett. Gerhard Schröder kancellár számára elképzelhetetlen a német részvétel egy esetleges Irak elleni háborúban - közölte Béla Anda szóvivő.

Közben az Egyesült Államok berlini nagykövete súlyos szemrehányásokkal illette Németországot az iraki válságban tanúsított magatartásáért a Berliner Zeitung című német lap csütörtöki számában. Daniel Coats nagykövet sejteni engedte, hogy a berlini kormány magatartásának gazdasági következményei lehetnek Németországra nézve. "Elvárjuk egy baráttól és szövetségestől, hogy legalább ne akadályozzon bennünket" - mondta az amerikai nagykövet.

Franciaországnak tények kellenek

Németország és Franciaország továbbra is szorosan egyeztetni kíván az ENSZ BT-ben, s újabb telefonbeszélgetés volt Schröder és Jacques Chirac francia elnök között. Dominique de Villepin francia külügyminiszter szerint a háború csak a végső megoldás lehet. "Nem alapozhatjuk elemzésünket pusztán gyanúra, tényekre van szükségünk" - mondta szerda esti beszédében a francia külügyminiszter.

Az amerikai külügyminiszternek nem sikerült meggyőzően és összefüggően bizonyítania, hogy Irak valóban rendelkezik célba juttatható tömegpusztító fegyverekkel, s valódi veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra. Ebben foglalta össze véleményét az a három francia katonai és diplomáciai szakértő, aki a párizsi LCI hírtelevízió szerda esti műsorában kommentálta Colin Powell másfél órás beszédét.

Irak csütörtökön válaszol

Az iraki elnök legfőbb tudományos tanácsadója szerint az amerikai külügyminiszter beszéde nem más, mint szándékos kísérlet a fegyverzetellenőrzés aláásására és egy háború megindoklására. Amir asz-Szaadi tábornok szerint - aki tudományos tanácsadói minőségében a fegyverzetellenőrökkel való kapcsolattartás egyik legfőbb iraki felelőse - "ez egy tipikus amerikai show volt, tele nagy feltűnést keltő mutatványokkal és különleges effektusokkal". A tábornok bagdadi sajtóértekezletén azt is közölte: szerinte mindez a közvéleménynek szólt s azon belül is főleg a közvélemény tájékozatlan részének.

Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter szerint a bemutatott bizonyítékok komolytalan állítások, amelyekben semmi új nincs a korábbi CIA-jelentésekhez képest. A Powell által nyilvánosságra hozott műholdas fényképeket "rajzfilmfelvételekhez" hasonlította, s közölte: Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter csütörtökön Kofi Annan ENSZ-főtitkárhoz küldött levélben válaszol majd Powell "hazugságaira és vádaskodásaira". Bagdad egyébként csütörtökön válaszol részletesen az amerikai külügyminiszter beszédére.

ENSZ: világos üzenet

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint az ENSZ világos üzenetet küldött Bagdadnak, amelyet az iraki diktátornak meg kell értenie. Tony Blair brit kormányfő hétfőn megbeszéléseket folytat az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetőjével Hans Blix-szel, aki még aznap Bagdadba utazik. Közben a Pentagon nyilvánosságra hozta, hogy már 110 ezer amerikai katona állomásozik a Perzsa-öböl térségében.

Izrael: elemi erejű bizonyítékok

Izrael szerint viszont Powell "elemi erejű" bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy Irak betiltott fegyverprogramokon dolgozik, s ENSZ-beszéde számos olyan "füstölgő fegyvert" (azaz letagadhatatlan tényt) tartalmazott, amelyek meggyőzhetik az eddig kétkedő megfigyelőket. Benjamin Netanjahu izraeli külügyminiszter szerint az elhangzottak alapján egyértelmű, hogy Szaddám Huszein iraki elnök szándékosan megsérti az ENSZ-határozatokat, és megpróbál titokban vegyi, biológiai és atomfegyverekhez jutni.

Ellentétes olasz vélemények

Colin Powell amerikai külügyminiszter bebizonyította, hogy Szaddám Huszein iraki elnök nem működött együtt a fegyverzetellenőrökkel - mondta szerda esti sajtóértekezletén Rómában Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. Szerinte az amerikai diplomácia vezetőjének előterjesztéséből kiderült: Szaddám Huszein nem működött együtt a fegyverzetellenőrökkel, nem tudott hiteles bizonyítékokat nyújtani arra nézve, hogy felszámolta a birtokában lévő biológiai fegyvereket, s leállította nukleáris programját.

Piero Fassino, a Baloldali Demokraták (DS) főtitkára elmondta az ülés után adott nyilatkozatában: az Olajfa az Európai Parlament által vallott állásponton van. Eszerint egy háború végzetes következményekkel járna, a katonai akció egyáltalán nem elkerülhetetlen, és bármiféle politikai megoldás csakis az ENSZ keretében képzelhető el. A baloldali ellenzék azt várja az olasz kormánytól, hogy az iraki válság politikai rendezését mozdítsa elő, és ne tekintse még bizonyosnak a háború kitörését.  • Hírek
  • Bankszámla