Powell: Még mindig van lehetőség a békés megoldására

2003.02.03. 15:27
Még mindig lehetséges az iraki konfliktus békés megoldása - írta Colin Powell amerikai külügyminiszter a Wall Street Journal Europe-ban megjelent cikkében. Bár az Egyesült Államok nem riad vissza a háborútól sem - tette hozzá sietve. Újabb BT-határozatról a külügyminiszter nem tett említést a cikkében.
Irak békés leszerelésére törekszik az Egyesült Államok, bár nem riadna vissza a háborútól sem - írta a Wall Street Journal európai kiadásában (WSJE) Colin Powell amerikai külügymniszter. Powell és az amerikai kormányzat megítélése szerint megállapítható, hogy Irak nem teljesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1441. számú határozatának egyetlen követelményét sem.

Eltitkolt vegyi fegyverek, akadályozott ellenőrök

Kattintson a nagyításhoz! A határozat teljes és pontos leltárt követelt az iraki kormánytól az ország által birtokolt fegyverekről és feltétel nélküli, tevékeny együttműködést az ENSZ fegyverzetellenőreivel. Hogy ez nem teljesült az már Hans Blix, a fegyverzetellenőrzési csoport vezetőjének első jelentéséből is kiderül - írja az amerikai külügyminiszter. Nem adott számot például arról, mi lett a VX idegbénító méreg ottani gyártásával, hová lett 6500 vegyi bomba és vagy ezer köbméter egyéb vegyifegyver.

Blix csapata olyan vegyifegyver-hordozóeszközöket talált, amelyek nem szerepeltek az irakiak leltárában. Mindezen túl az iraki hatóságok módszeresen akadályozzák az ENSZ fegyverzetellenőreit helyszíni kutatásaikban. Szerdán bemutatásra kerülő dokumentumaival Powell egyértelműen bizonyítani akarja azt, hogy Husszein rezsime félrevezeti az ENSZ-t tömegpusztító fegyvereivel kapcsolatban.

Bizonyítatlan terrorista kapcsolat

Powell cikkében nem tesz említést egy újabb BT-határozat szükségességéről, mintahogy arról sem, hogy az amerikai kormányzatnak vannak-e bizonyítékai az iraki hatóságok és az al-Kaida, illetve más iszlám terrorista szervezetek közti kapcsolatokról. A cikkben erről mindössze futó említést tett: "Irak kapcsolatokat tart fenn terrorista csoportokkal, és támogat ilyeneket. Habozás nélkül vetette be tömegpusztító fegyvereit saját népe és szomszédai ellen".

Nem rettennek vissza a háborútól

A külügymeneszter ígéretet tett európai szövetségeseinek, hogy az amerikai kormányzat konzultál velük a következő lépésekről és a közös értékekre, az együttműködés nagy hagyományaira támaszkodva át fogja hidalni a mostani súrlódásokat. "A mai helyzetnek még mindig lehetséges békés megoldása, de Szaddám Husszein elnök a jelek szerint nem ezen az úton vezeti nemzetét. Akkor pedig Amerika nem fog visszariadni háborútól sem" - írta Powell a WSJE-ben.  • Hírek
  • Árfolyam