Irak költözteti olajvállalatát

2003.02.02. 17:38
A háborús fenyegetés miatt Irak megkezdte Northern Petroleum nevű olajcége üzemeinek és felszereléseinek áttelepítését az olajban gazdag Kirkuk körzetéből. Az amerikai lakosság több mint a fele egyetértene azzal, hogy a Bush-kormány az ENSZ jóváhagyása nélkül is katonai akciót indítson Irak ellen. Az Arab Liga országainak vezetői arra készülnek, hogy távozásra szólítsák fel Szaddám Husszein iraki elnököt.
A háborús fenyegetés miatt Irak megkezdte Northern Petroleum nevű olajcége üzemeinek és felszereléseinek áttelepítését az olajban gazdag Kirkuk körzetéből.

Költözik a Nothern Petroleum

A hírt az ellenzéki Kurdisztáni Demokratikus Párt (PDK) közölte az AFP-vel. A szervezet egyik, magát megnevezni nem kívánó vezetője szerint az áttelepítés egy héttel ezelőtt kezdődött teljes titokban. Hozzátette, hogy Kirkuk körül lövészárkokat ástak és katonai erősítést küldtek a város köré. Független forrásból egyelőre nem erősítették meg az értesüléseket. Korábbi nyugati sajtójelentések arról számoltak be, hogy az iraki vezetés fel akarja gyújtani az ország olajkútjait abban az esetben, ha az amerikai hadsereg inváziót hajtana végre az ország ellen.

Egyezkedni mennek a fegyverzetellenőrök főnökei

Február 8-án térnek vissza Bagdadba utolsó egyeztető megbeszélésre az ENSZ fegyverzetellenőrei, hogy előkészítsék a Biztonsági Tanács előtti következő beszámolójukat - közölték a világszervezet és az iraki kormány illetékesei vasárnap. Hans Blix az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, illetve Mohamed el-Baradei a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója az ellenőrök napi munkáját meggyorsító könnyítésekre szeretné rábírni az iraki kormányt. Elsősorban azt kérik, hogy Bagdad tegye lehetővé a felderítő repüléseket az ENSZ ellenőrök számára, valamint ne gördítsen akadályt egyes tudósok négyszemközti kikérdezésének útjába. A két megbízott azt szeretné, ha ezeket a kérdéseket még jövő szombati bagdadi újuk előtt sikerülne megoldani - jelentette ki vasárnap Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szóvivője.

Mohamed al-Duri, Irak ENSZ-nagykövete vasárnap New Yorkban arról beszélt, hogy a két fél minden fontos kérdésről, köztük az iraki tudósok kikérdezésének lehetőségéről is tárgyalni fog. Az irakiak csütörtökön indítványozták, hogy Blix és el-Baradei térjen vissza Irakba. A két illetékes az iraki kormánynak írott levelében javasolta február 8-9-ét a következő tárgyalási fordulóra, jelezve egyben, hogy a megbeszélések kezdete előtt az előrelépés jeleit szeretnék látni. A fegyverzetellenőrök február 14-én tesznek újabb jelentést munkájuk eredményeiről a Biztonsági Tanács előtt.

Azért a bizonyítékok sem ártanának

Az ABC News és a The Washington Post szombaton közzétett felmérése George Bush elnök uniós beszédének elhangzása után készült. A megkérdezett 855 személy 61 százaléka támogatja a Fehér Ház iraki politikáját; ez 11 százalékkal több, mint amennyit a január 20-án közzétett adatok mutattak. A háborút támogatók száma is 9 százalékkal növekedett, s elérte a 66 százalékot. A válaszadók 51 százaléka véli úgy, hogy a támadást még akkor is meg kell indítani, ha az nem nyeri el az ENSZ jóváhagyását. December közepén még csak 37 százalékuk támogatott egy ilyen katonai akciót.

Azoknak az aránya, akik "erőteljesen támogatják" a katonai akciót, 48 százalék, míg a megkérdezettek 18 százaléka erőteljesen ellenzi azt. A közvélemény-kutatás résztvevőinek 57 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy Bush elnöknek több bizonyítékkal kellene szolgálnia Irak bűnösségére.

Az Arab Liga lemondatná Husszeint

Az arab államok tömbje arra készül, hogy távozásra szólítsa fel Szaddám Husszein iraki elnököt - jelentette vasárnap a német hírügynökség. Ammánban állomásozó arab diplomatákra hivatkozva a dpa azt írta, hogy ilyen értelmű felhívást kívánnak közzétenni a tagállamok vezetői az Arab Liga február végén Kairóban rendezendő csúcsértekezletén. Az iraki vezetőhöz intézendő felhívással egyidejűleg az arab államok arra akarják rábírni az Egyesült Államokat, hogy mondjon le a katonai beavatkozásról.

Az Arab Liga csúcsértekezletét eredetileg március végén Bahreinban rendezték volna meg. A bahreini uralkodó a múlt héten Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel tanácskozott Kairóban; azóta egyre többen feltételezik, hogy az értekezletet egy hónappal előrehozzák. Az idézett diplomaták állítólag arra hivatkozva akarják lemondásra bírni Szaddámot, hogy csak ezáltal kerülhető el egy Irak ellen indítandó háború.

EP-képviselők a háború ellen

Vasárnap Irakba utazott az Európai Parlament (EP) képviselőinek 32 fős csoportja, hogy "nemet mondjon a háborúra". Az EP-ben jelen lévő politikai csoportok közül a zöldeket és az Egységes Európai Baloldalt (GUE) 14-14, a szocialistákat 3, a Demokráciák és Különbözőségek Európájáért (EDD) pártot pedig 1 küldött képviseli a háromnaposra tervezett látogatáson. A képviselők Brüsszelből, Párizsból és Bécsből indultak Ammánba, ahol a tervek szerint vasárnap éjjel gyülekeznek, s együtt utaznak tovább az iraki fővárosba. Hétfőn a küldöttség először ellátogat a bagdadi parlamentbe, majd találkozik az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi humanitárius szervezet képviselőivel és Szaddám Huszein elnök egy magas beosztású tanácsadójával. Találkozókat terveznek emellett több más ENSZ-szervezet és civil szervezet illetékeseivel. A látogatást Francis Wurtz, a GUE elnöke és Paul Lannoye, a zöldek csoportjának egyik tagja kezdeményezte annak nyomán, hogy a múlt év végén 110 EP-képviselő írta alá az iraki válság békés rendezését szorgalmazó felhívást.  • Hírek
  • Bankszámla