Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Február 5-én leplezné le Husszeint Bush

2003.01.29. 06:31
George Bush amerikai elnök szerint az Egyesült Államok katonai erejének teljes hatalmával harcolni és győzni fog, ha háború lesz Irak ellen. Azt üzente a Perzsa-öböl térségében állomásozó amerikai erőknek: "sokan gyülekeztek a térségben, és sorsdöntő órák előtt állhattok. Azokban az órákban ügyünk sikere tőletek függ majd." Szaddám Husszein szerint az amerikaiak súlyos vereséget szenvednek, ha megtámadják Irakot.
Az elnök felkérte a Biztonsági Tanácsot, hogy február 5-én üljön össze és hallgassa meg Colin Powell külügyminiszter tájékoztatóját, aki hírszerzési és egyéb információkat mutat be Irak fegyvergyártási programjairól.

Husszeinnek három hónapja volt

Szaddám Husszein nem szerel le, hanem csal - jelentette ki George Bush amerikai elnök kedden az unió helyzetéről mondott beszédében. Az elnök hangsúlyozta, hogy Szaddám Husszeinnek három hónapja az ENSZ Biztonsági Tanácsa utolsó esélyt adott a leszerelésre, ő azonban semmibe vette a világszervezetet és a nemzetközi közvéleményt.

Az elnök szerint a terrorizmus elleni harcban azok a rezsimek jelentik a legnagyobb veszélyt Amerikára és a világra, amelyek tömegpusztító fegyvereket birtokolnak, vagy azok beszerzésére törekednek. Ezek a rezsimek nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyvereket zsarolásra használhatják, illetve terrorista szövetségeseik kezére játszhatják, amelyek a legkisebb habozás nélkül használnák őket.

Terrorista Veszély Integrációs Központot hoznak létre

Bush bejelentette, hogy Colin Powell külügyminiszter február 5-én az ENSZ Biztonsági Tanácsában ismerteti azokat a bizonyítékokat, amelyek az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatosak. George Bush amerikai elnök az unió helyzetéről elmondott beszédében közölte, hogy a hírszerzési források, valamint elfogott terroristák vallomása szerint Szaddám Huszein terroristákat támogat és oltalmaz, köztük az al-Kaida terrorhálózat tagjait.

Bush elnök bejelentette, hogy elemző központot hoznak létre valamennyi külföldi és hazai terroristaveszélyről szóló információ elemzésére. A Terrorista Veszély Integrációs Központját (TTIC) George Tenet, a CIA igazgatója vezeti, és létrehozásában a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), mellett a belbiztonsági minisztérium és a Pentagon vesz részt.

Ha Allah is úgy akarja

Az iraki elnök szerdán magabiztosan reagált amerikai kollégája beszédére, súlyos vereséggel fenyegetve meg az Egyesült Államokat egy esetleges háborúban. "Ha illúziókban ringatják magukat, és megtámadják Irakot, Allahra mondom, Amerika csapást fog szenvedni. Mi nem félünk a gonosztól, inkább el akarjuk kerülni, el akarjuk kergetni. Ám ha a gonosz elszánta magát, akkor a nyakát fogja szegni Irakban, ha Allah is úgy akarja" - jelentette ki Szaddám Huszein iraki tisztek elott. Szavait a bagdadi televízió idézte szerdán este.