Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Az iraki fegyverrejtegetés leleplezését ígéri az USA

2003.01.28. 11:28
Nyilvánosságra hozza a jövő hét elején azokat a hírszerzési jelentéseket a Bush-adminisztráció, amelyek bizonyítékkal szolgálnak az iraki fegyverrejtegetésre. Az amerikai-brit felvonulás tovább folytatódik az Öböl térségében. A szövetséges haderők várhatóan február közepére lesznek készen az Irak elleni esetleges támadás megindítására.
A The Washington Post tájékozott forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy a hírszerzésnek információja van az Irak által elrejtett fegyverekről és azok mozgatásáról. A lap informátora szerint Bagdad gyakran órákkal vagy napokkal az ENSZ fegyverzetellenőreinek látogatása előtt szállítja új helyre a szóban forgó eszközöket. George Bush amerikai elnök ezért biztonsági tanácsadóival együtt úgy döntött, hogy bizonyos, Irakkal kapcsolatos információk titkosságát feloldja és ilyen módon kíván szélesebb támogatást szerezni a Bagdad elleni katonai fellépéshez.

Magától értetődő

A francia külügyminiszter szerint Washingtonnak meg kell osztania az iraki tömegpusztító fegyverek létezését igazoló hírszerzői információit az ENSZ fegyverzetellenőreivel. Dominique de Villepin a France-2 közszolgálati televízió kedd délelőtti adásában magától értetődőnek mondta, hogy az amerikaiaknak az ellenőrök rendelkezésére kell bocsátaniuk a birtokukban lévő titkosszolgálati adatokat, ha hatékony munkát várnak el a világszervezet szakértőitől. A francia diplomácia irányítója megjegyezte: üdvös lenne, ha a Biztonsági Tanács valamennyi tagállama, amely ilyen természetű értesülésekkel bír, azok átadásával segítené az ellenőröket, akiknek így módjuk lenne egybevetni saját helyszíni tapasztalataikat a hírszerzői jelentésekkel.

Újabb lépés a háború felé

A CNN Pentagon-béli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az amerikai haderő február közepére lesz kész egy Irak elleni támadás megindítására. Megjegyzi ugyanakkor, hogy amennyiben ez előtt az időpont előtt iraki támadás érné őket, azonnal ellencsapással válaszolnának. Igaz, ez az akció elsősorban légi hadműveletekre korlátozódna. "Újabb lépés a háború felé" - jelenti szalagcímében a londoni Guardian, és mint mondja, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia álláspontja igazolását látja abban, hogy az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, Hans Blix Bagdadot hazudozással vádolja, bár az ellenőrök több időt kapnak megbízatásukra.

Brit erősítés az Öböl térségébe

A Németországban állomásozó 21 ezer brit katonának a felét kivonják az országból, és a Perzsa-öböl térségébe vezénylik át, hogy készen álljanak a bevetésre egy Irak elleni esetleges háborúban - jelentette keddi számában a Hannoversche Allgemeine Zeitung. A katonák - írta a hannoveri lap - arra rendezkedtek be, hogy még ezen a héten megkapják a menetparancsot. Számos gépjárművük már úton van a Közel-Keletre, ezen a héten harckocsikat rakodnak be az Északi-tenger partján fekvő Emden kikötőjében.