Powell: Irak az ellenőrök akadályozásán dolgozott

2003.02.05. 21:45
Irak megfigyelés alatt tartotta az ENSZ fegyverzetellenőreit így pontos információkkal rendelkezett arról, mikor és hol terveznek akciót végrehajtani az ellenőrök - mondta el az ENSZ Biztonsági Tanácsában Colin Powell. Ennek megfelelően az irakiak - esetenként közvetlenül az ellenőrzések előtt - kiürítették tömegpusztító fegyverraktáraikat és eltüntették a gyártásra utaló nyomokat. Irakban szerda esti komédiának, illetve tipikus amerikai show-nak nevezeik Powell beszédét. Kovács László magyar külügyminiszter fontos és kedvező fejleményként értékeli a BT előtt ismertetett bizonyítékokat.
"Nem mondhatok el mindent, amit tudunk. De amit megoszthatok önökkel, az az előzetes ismereteinkkel együtt aggasztó képet fest Irakról" - mondta Powell. Az amerikai külügyminiszter műholdfelvételeket mutatott, melyek elmondása szerint egy iraki tömegpusztítófegyver-raktár kiürítését mutatták. A telep egy nappal későbbi átkutatása során a fegyverzetellenőrök nem találtak semmit. Ez az a telep, ahol Irak később négy vegyi fegyverekkel is feltölthető tüzérségi lövedéket talált.

Kitakarították a fegyverraktárakat

Kattintson a nagyításhoz! Az iraki hadsereg lehallgatott telefonbeszélgetései közül az egyiken egy iraki tisztként azonosított férfi egy fegyverraktár "kitakarítására" utasítja alárendeltjét, nehogy a fegyverzetellenőrök találjanak valamit. A tiszt az egy nappal korábban írásban megküldött kiürítési parancs megsemmisítésére is figyelmeztette a telep vezetőjét.

Powell szerint Szaddám Huszein nem tett le arról, hogy atomfegyerre tegyen szert. Az amerikai külügyminiszter elmondta: Irak olyan elektromágneses berendezéseket, illetve alumíniumcsöveket próbált vásárolni, amelyeket urándúsításhoz használhatott volna fel. Powell beszélt az irakiak célbejuttató eszközeiről is: információi szerint a diktatúra 1200 kilométeres hatótávolságú rakétákat kifejlesztésére vagy vásárlására törekszik. Colin Powell azt is elmondta: az iraki fővárosban számos al-Kaida-terrorista tartózkodik, az országban pedig kiképzőtáborokat tartanak fenn terroristák számára.

Powell a BT-ben lejátszotta a magával hozott hangfelvételt, amely iraki tisztek beszélgetését örökíti meg. A lehallgatott - arab nyelvű - párbeszédben egy katonatiszt arra utasítja beosztottját, hogy a továbbiakban ne használják az "idegméreg" kifejezést.

Magánlakásokban rejtegetik a dokumentumokat

Háború aknák nélkül?
A gyalogsági aknák bevetésétol való tartózkodásra szólította fel szerdán Genfben az Egyesült Államokat és Irakot a Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) - adta hírül az MTI. Irak a világ egyik legelaknásítottabb országa. Nagymértékben visszavetné az 1997-es aknaellenes konvenció gyakorlati megvalósítását, ha Irakban ismét bevetnének aknákat - idézi az ICBL egyik vezetőjét az sda svájci hírügynökség. Az Egyesült Államok, amely nem írta alá az egyezményt, nem zárja ki aknák bevetését, ha háborúba keveredik Irakkal. Az aknaellenes konvenció megtiltja gyalogsági aknák gyártását, terjesztését és bevetését.
Powell információi szerint az iraki kormányzat az fegyverek fejlesztésében részt vevő tudósok és a kormányzó Baath párt tagjainak lakásain rejtette el a fejlesztésekről szóló dokumentumokat. "Nem várható el, hogy az ENSZ ellenőrei minden magánlakásba ellenőrzéseket tartsanak" - jelentette ki Powell, aki szerint ezt a feltételezést alátámasztja az is, hogy egy iraki atomtudós lakásán kétezer oldalnyi dokumentációt találtak.

Megfenyegetett tudósok

Hírszerzők jelentése szerint Husszein "komoly következményekkel" fenyegette meg azokat az iraki tudósokat és családjaikat, akik "érzékeny" adatokat szolgáltatnak ki az ellenőröknek. Irak emellett egy olyan szervezetet is létrehozott, melynek célja az ellenőrök megfigyelése volt. A szervezet tagja volt az ENSZ fegyverzetellenőreinek iraki összekötője is, aki elméletileg az ellenőrzések akadálytalanságáért felelt. "Iraknak tehát esze ágában sem volt együttműködni, mi több, az ellenőrök tevékenységének akadályozásán dolgoztak" - jelentette ki Powell, aki szerint "Husszein embertelensége határtalan".

Az amerikaiak érvelése és az ENSZ 1441. számú határozata szerint az ellenőrzések akadályozása már önmagában is elegendő indok a háború megindításához.

Irak: szerda esti komédia

Az iraki műholdas tv politikai kommentátora szerda este "komédiának" nevezte Colin Powell amerikai külügyminiszternek az ENSZ Biztonsági Tanácsában tartott Irak elleni beszédét. "A kis Bushnak külügyminiszterén keresztül folytatott játéka nem egyéb, mint ügyetlen kísérlet arra, hogy megismételjék a világ közvéleményének félrevezetését szolgáló hazugságokat, és ürügyet találjanak egy Irak elleni háborúra - mondta a kommentátor Powellnak az iraki tömegpusztító fegyverek létére felsorakoztatott állítólagos bizonyítékairól. - Az amerikai gonosz kormánya igyekszik nyomást gyakorolni a BT-re, hogy olyan új határozatot hozzon, amely felhatalmazást ad egy Irak elleni agresszióra."

A hírmagyarázó úgy vélekedett, hogy Powell vádbeszéde megerősítette: az amerikai kormány nem rendelkezik semmilyen bizonyítékkal arra, hogy Irak valóban rendelkezik tiltott fegyverekkel. Hazugságoknak nevezte Szálem al-Kubaiszi, az iraki parlament külügyi bizottságának vezetője Powell állításait a Reutersnek adott interjújában. Szerinte olyan koholmányokról van szó, amelyeknek nincsenek tárgyi bizonyítékai, s csak az Irak elleni katonai agresszióhoz keresnek ürügyet.

Tipikus show

Az iraki elnök legfőbb tudományos tanácsadója szerint az amerikai külügyminiszter beszéde nem más, mint szándékos kísérlet a fegyverzetellenőrzés aláásására és egy háború megindoklására. Amir asz-Szaadi tábornok szerint - aki tudományos tanácsadói minőségében a fegyverzetellenőrökkel való kapcsolattartás egyik legfőbb iraki felelőse - "ez egy tipikus amerikai show volt, tele nagy feltűnést keltő mutatványokkal és különleges effektusokkal". A tábornok bagdadi sajtóértekezletén azt is közölte: szerinte mindez a közvéleménynek szólt s azon belül is főleg a közvélemény tájékozatlan részének.

Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter szerint a bemutatott bizonyítékok komolytalan állítások, amelyekben semmi új nincs a korábbi CIA-jelentésekhez képest. A Powell által nyilvánosságra hozott műholdas fényképeket "rajzfilmfelvételekhez" hasonlította, s közölte: Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter csütörtökön Kofi Annan ENSZ-fotitkárhoz küldött levélben válaszol majd Powell "hazugságaira és vádaskodásaira".

Izrael: a kétkedők meggyőzhetők

Izrael szerint viszont Powell "elemi erejű" bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy Irak betiltott fegyverprogramokon dolgozik, s ENSZ-beszéde számos olyan "füstölgő fegyvert" (azaz letagadhatatlan tényt) tartalmazott, amelyek meggyőzhetik az eddig kétkedő megfigyelőket. Benjamin Netanjahu izraeli külügyminiszter szerint az elhangzottak alapján egyértelmű, hogy Szaddám Huszein iraki elnök szándékosan megsérti az ENSZ-határozatokat, és megpróbál titokban vegyi, biológiai és atomfegyverekhez jutni.

Norvégia: több mint meggyőző

A norvég külügyminiszter "több mint meggyőzőnek" mondta a bemutatott bizonyítékokat, kanadai kollégája pedig úgy vélte: Powell meggyőzően bizonyította, hogy az iraki vezetés bújócskát játszik az ENSZ-ellenőrökkel, de ez még nem indokolja egy háború azonnali megindítását.

Kovács: Fontos és kedvező fejlemény
A magyar kormány fontos és kedvező fejleménynek tartja, hogy az Egyesült Államok külügyminisztere, Colin Powell az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé tárta a bizonyítékokat, amelyek azt támasztják alá, hogy Irak nem működik együtt az ENSZ-fegyverzetellenőrökkel; inkább nehezíteni igyekszik a munkájukat, és megpróbálja félrevezetni őket és rajtuk keresztül a világ közvéleményét. Ezt Kovács László külügyminiszter nyilatkozta az MTI-nek telefonon Zágrábból szerda este.
Hozzátette: a bemutatott bizonyítékok segítik a Biztonsági Tanács tagjait a tájékozódásban és abban, hogy a Biztonsági Tanács ennek megfelelően foglaljon állást. A következő napok feladata lesz, hogy a Biztonsági Tanács tagjai által megfogalmazott kérdésekre választ adjanak, így ha kell, akkor további részletek tisztázásával támasszák alá ezeknek a bizonyítékoknak a tartalmát. A magyar kormány azt várja, hogy a Biztonsági Tanács következő üléséig minden fontos kérdés tisztázódik, s a Biztonsági Tanács a térség és a világ békéjének és biztonságának megőrzését szolgáló, az iraki tömegpusztító fegyverek megsemmisítését, további gyártásuk megszüntetését eredményező határozatot fog hozni - hangoztatta a magyar külügyminiszter a Powell-bemutatóra reagálva.  • Hírek
  • Bankszámla