Gusztáv
-4 °C
1 °C

Urándúsításról szóló dokumentumot találtak az iraki atomtudósnál

2003.01.18. 21:27
Az ENSZ fegyverzetellenőrei által lefoglalt dokumentumokat még fordítják és tanulmányozzák. Hans Blix és Mohamed el-Baradei úgy vélték, a Huszein-rezsim ENSZ-nek benyújtott tömegpusztító fegyvereit bemutató dolgozata mindinkább távolodni látszik a valóságtól.
Az urándúsítás technológiájáról szóló terjedelmes dokumentumköteget találtak egy iraki atomtudós Hasszan al-Basri házában az arab ország tömegpusztító fegyvereinek felszámolását ellenőrző ENSZ-szakértők.

Al-Basri a dokumentumköteg lefoglalását követően "maffiamódszerek" alkalmazásával vádolta meg a fegyverellenőröket, mert egyikük felvetette neki, hogy irakon kívül biztonságban tehet vallomást.

Nem említették a jelentésben

- Az iraki kormány nem tett említést erről a háromezer oldalra rúgó anyagról a tömegpusztító fegyvereiről készített nyilatkozatában, amelyet december 7-én adott át az ENSZ ellenőreinek - közölte szombaton Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában.

Elmondta: az arab nyelvű dokumentumköteget, most fordítják és tanulmányozzák a világszervezet szakértői így még nem ismerik minden részletében. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az urán lézerrel való dúsításának technológiájáról szól. (A dúsított urán az atomfegyverek gyártásának fő alapanyaga.)

Együttműködőbbnek kellene lenniük

"Tudtunk róla, hogy ez a technológia megvolt Irakban már a nyolcvanas évek végén, de sohasem láttuk az eredeti iraki dokumentációt. Nem nekünk kellett volna megtalálnunk ezt az anyagot, Iraknak kellene együttműködőbbnek lennie" - mondta, hozzátéve: vajon miért nem számoltak be erről az irakiak az ENSZ számára készített 12 ezer oldalas jelentésükben?

A NAÜ vezetője a ciprusi Larnacában nyilatkozott a hírtelevíziónak, úton Bagdad felé, ahol majd Hans Blixszel, az ENSZ-fegyverzetellenőrök vezetőjével erre is magyarázatot fog kérni - több más tisztázatlan kérdés mellett - az iraki vezetőktől.

Az amerikai külügyminiszter Colin Powell a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy Irak ezúttal sem működik együtt és megpróbálja becsapni a fegyverzetellenőröket.

Mint ismert ENSZ-szakértők csütörtökön vegyifegyver célbajuttatására alkalmas üres robbanófejeket találtak a Bagdadtól délnyugatra fekvő Ukhaidar környékén egy fegyverraktárban.