Powell délután mutatja be Irakkal szembeni bizonyítékait

2003.02.05. 10:31
Másfél órásra tervezett prezentációval kívánja leleplezni Irak tömegpusztító fegyverprogramját és terrorista kapcsolatait Colin Powell. Az amerikai külügyminiszter műholdfelvételek mellett lehallgatott beszélgetések részleteivel készül a Biztonsági Tanács meggyőzésére. Powellt elkíséri a CIA igazgatója is, a fellépés főpróbáját már kedden megtartották.
Műhold- és videofelvételekkel, valamint lehallgatott beszélgetések felvételeivel kívánja alátámasztani az Egyesült Államok Irakkal szembeni vádjait Colin Powell. Az amerikai külügyminiszter magyar idő szerint szerdán fél ötkor tartja meg prezentációját az ENSZ Biztonsági Tanácsának külügyminiszteri szintű ülésén.

Irak csalással vádolja Powellt
"Hazugsággal és bizonyítékok fabrikálásával" vádolja Colin Powellt a diktatúra kormánypártjának szócsöve, az al-Dzsumhurija című iraki napilap. "Powellnek nincs semmilyen kézzelfogható bizonyítéka, és nincsenek más információi, csak a hírszerző szolgálatok által hamisítottak" - írja a lap.
"Bizonyítsa be"

Husszein továbbra is tagadja, hogy országa tömegpusztító fegyverekkel rendelkezne. "Bizonyítsa be" - válaszolta Powell a diktátor tagadására - jelentette a CNN. A BT előtti prezentáción Powell mellett George Tennet, a CIA igazgatója is részt vesz, "növelve a beszámoló hitelét és bizonyítva személyes jóváhagyását".

Powell hivatali segédei kedd este még javában a bizonyítékok titkosításának feloldásán dolgoztak - írja a CNN. Az adatok áttekintésében a külügyminiszter személyesen is részt vett. Többször találkozott a hírszerzőkkel és a prezentáció több vázlatát is átolvasta a végső verzió kiválasztása előtt - mondták el titkosszolgálati források a CNN-nek.

Begyakorolták

"A prezentáció összes elemét alaposan megvizsgáltuk" - mondta el egy vezető kormányzati tisztviselő. A felkészülés komolyságát jelzi, hogy kedd este Powell és Tennet az amerikai ENSZ-misszió épületében főpróbát is tartott. Beszédében Powell a tömegpusztító fegyverekre fog koncentrálni, emellett említést tesz Irak és az al-Kaida kapcsolatára utaló bizonyítékokról és a diktatúra kiábrándító emberi jogi helyzetéről is.

Az ellenőrök hallgatnak

A BT ülésén tizenkét külügyminiszter vesz részt, csak három BT-tag - Szíria, Guinea és Angola - képviseli magát ennél alacsonyabb szinten. Az amerikai külügyminiszter másfél órásra tervezett beszámolóját követően valamennyi tag hat-nyolc percben szólhat hozzá a kérdéshez. A testület előtt megjelenik Hans Blix és Mohamed el-Baradei, a világszervezett két fő fegyverzetellenőre is, bár várhatóan nem szólalnak fel.

Kritikus figyelem

A gyűlésen részt vesz Mohammed Aldouri iraki ENSZ-nagykövet is, felszólalnia azonban csak azután szabad, ha már mind a tizenöt BT-tag kifejtette véleményét a kérdésekkel kapcsolatban. Aldouri mellesleg Jack Straw brit külügyminiszter, Husszein diktatúrájának egyik fő kritikusa mellett kapott helyet a tanács patkóalakú asztalánál.  • Tippek
  • Árfolyam