Blair hisz a bizonyítékokban

2003.06.02. 14:11
Nincs szükség parlamenti vizsgálatra az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló titkosszolgálati jelentések miatt - véli Tony Blair. A Munkáspárt háborúellenes szárnya és a liberális demokraták mellett az iraki hadműveletet támogató konzervatívok is belenéznének a jelentésekbe. Blair azonban töretlenül hisz a bizonyítékokban, csak egy "kis türelmet" kér.
"Száz százalékig megbízom az iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó bizonyítékokban" - jelentette ki a G8 eviani csúcstalálkozóján Tony Blair. A brit miniszterelnök szükségtelennek tartja a parlamenti ellenzék és a Munkáspárt "lázadói" által követelt független vizsgálóbizottság felállítását.

Nem hamisítottak

"Őszintén szólva teljesen elhibázottnak tartom azt a feltételezést, hogy megpiszkáltuk a titkosszolgálatok jelentéseit" - mondta Blair a BBC-nek. Pedig a parlamenti vizsgálatot még az iraki háborút amúgy támogató és a kormány kényelmes többségét a munkáspárti lázadás ellenére biztosító konzervatívok is fontosnak tartanák egy független vizsgálóbizottság felállítását.

"Feljavított" jelentés

"Elég erős érvek szólnak egy vizsgálat mellett" - nyilatkozta a brit közszolgálati adónak Michael Howard, a tory árnyékkormány vezetője. Mint mondta, a Konzervatív Párt vezetése nem kétli, hogy Huszein "hozzáfért" tömegpusztító fegyverekhez, így a háború megindítása is jogos volt. "Más kérdés, hogy a kormány igazat mondott-e a háború előtt, vagy egy kicsit feljavította a titkosszolgálatok jelentéseit" - tette hozzá.

A legnagyobb vitát utólag az az állítás váltotta ki, miszerint Irak "akár negyvenöt percen belül" képes tömegpusztító fegyvereket kilőni a szomszédos országokra. "Hatalmas baklövés" - jellemezte az állítást Robin Cook, a Munkáspárt az iraki háború miatt lemondott frakcióvezetője. "Még olyan eszközöket sem találtunk, amivel negyvenöt óra alatt támadhattak volna" - mondta.

Clare Short, Blair kormányának nemrégiben lemondott minisztere szintén csalással vádolja a kormányfőt. A kisebbik ellenzéki párt, a liberális demokraták szintén független vizsgálóbizottság felállítását követelik.

Blair bízik a nemzeközi vizsgálatban

Blair türelemre intette a bírálókat. Mint mondta, a héten kezdi meg az iraki tudósok kihallgatását és a feltételezett fegyvergyárak átvizsgálását egy nemzetközi kutatócsoport. A kormányfő bízhat abban is, hogy az a két kamion, amiket a brit és amerikai szakértők eddig találtak, valóban mozgó biológiai labor.  • Hírek
  • Bankszámla