Angelika
-4 °C
3 °C

Nem is voltak tömegpusztító fegyverek Irakban?

2003.05.31. 09:31
A brit és az amerikai külügyminiszternek már akkor súlyos kétségei voltak a tiltott iraki fegyverekről szóló hírszerzési értesülések minőségével kapcsolatban, amikor nyilvánosan mindketten e fegyverek létével érveltek az Irak elleni háború mellett - írta a szombati The Guardian. A brit külügyminisztérium azonnal cáfolta az értesülést.
A vezető baloldali brit napilap szerint Jack Straw és Colin Powell a New York-i Waldorf szállodában tartott négyszemközti találkozót nem sokkal az ENSZ Biztonsági Tanácsának február 5-i ülése előtt, amelyen Powell csaknem másfél órás előadásban, műholdfelvételek és lehallgatott beszélgetések bemutatásával igyekezett alátámasztani a brit-amerikai érveket. A brit külügyminiszter a Waldorfban tartott találkozón azt mondta amerikai kollégájának: attól tart, hogy nem támaszthatók alá egyértelmű bizonyítékokkal Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök bejelentései az iraki tömegpusztító fegyverekről.

"A legjobb esetben is feltételesek"

A megbeszélésen - amelyről a The Guardian egy diplomatától értesült, aki látta Straw és Powell beszélgetésének átiratát - az amerikai külügyminiszter is azt mondta, hogy a "legjobb esetben is feltételesek" az amerikai hírszerzés által neki adott bizonyítékok. Powell főleg azokat az anyagokat tartotta aggályosnak, amelyeket az amerikai védelmi minisztérium Paul Wolfowitz miniszterhelyettes által életre hívott különleges tervező irodája szállított - írta a brit lap.

A The Guardian szerint a máris Waldorf-átiratoknak nevezett jegyzetek a NATO diplomáciai köreiben forognak, és olyan diplomaták szivárogtatták ki, akik annak idején támogatták az Irak elleni háborút, de akik "most már úgy gondolják, hogy hazudtak nekik".

A brit külügyminisztérium már szombat hajnalban kategorikusan cáfolta, hogy az aznapi The Guardianben említett New York-i találkozó valaha is létrejött volna.

Érik a botrány

Az iraki háborút megelőző és megalapozó hírszerzési anyagok ügye azonban fokozatosan botránnyá érik éppen ezekben a napokban Londonban. A héten olyan értesülés jelent meg a brit sajtóban, hogy a londoni parlament hamarosan vizsgálat alá veszi a brit titkosszolgálatok korábbi jelentéseit, amelyek szerint Szaddám Huszein elűzött iraki elnöknek hatalmas készletei voltak tömegpusztító fegyverekből.

A BBC rádió minapi értesülése szerint a brit titkosszolgálatok annak idején maguk is erősen kifogásolták, hogy a kormány azt állította: az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben vannak. Ezt a kitételt a londoni rádió szerint a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal egyenes utasítására kellett bevenni az egyes hírszerzési jelentésekbe.

Tony Blair kormányfő azonban pénteki varsói látogatásán "teljesen abszurdnak" nevezte azokat a felvetéseket, hogy az iraki háborút megalapozó értesülések kitalálására a brit kormány utasította volna a hírszerzést.