Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az irániak levágnák az amerikaiak kezét

2003.05.30. 15:10
Az irániak levágnák az agresszor kezét - mondta a hagyományos közös muzulmán imádság alatt Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh, az egykori iráni elnök, aki Donald Rumsfeld szavaira reagált. Az amerikai védelmi miniszter a napokban azt mondta, hogy "az emberek viselkedésétől függ", hogy az USA támadást intéz-e Irán ellen.
Az irániak levágják a kezét minden agresszornak - jelentette ki pénteken a hagyományos muzulmán közös imádság alatt Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh, volt iráni elnök az állami rádió által élőben közvetített prédikációjában.

Az emberek viselkedésétől függ

Az iráni vezető feltehetően arra reagált, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtökön nem zárt ki teljesen egy Irán elleni amerikai támadást. Rumsfeld egy újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: bár "tudomása szerint" az Egyesült Államok nem készül Irán megtámadására, de a majdani döntés "az emberek viselkedésétől függ".

"Irán nem olyan ország, amelynek könnyen ártani lehet" - hangsúlyozta az iráni büntetőjogi tanács elnökének tisztségét betöltő volt államfő, akinek szavait a hívek "halál Amerikára!" kiáltásokkal fogadták. "Az amerikai vezetőknek tudniuk kell, hogy ha összeesküvést szőnek Irán ellen, az iszlám istene, a Korán, a forradalom, Irán hős népe ártalmatlanná teszi azt."

Hatalmas erő birtokában

Rafszandzsáni a jelenlegi helyzetet Reza Pahlavi sah 1979-es bukásához hasonlítva kijelentette: az akkori forradalmároknak is sikerült "puszta kézzel" megdöntenie az Egyesült Államok által támogatott rendszert, most pedig már gyakorlatuk van a hatalomban, kiképzett kádereik vannak a hadseregben, a forradalmi gárdában és az iszlám önkéntesek között. "Olyan hatalmas erő birtokában vagyunk, amely képes szembeszállni bármilyen amerikai fenyegetéssel" - mondta a volt elnök. Hozzátette: az amerikaiak propagandájukkal el akarják hitetni, hogy az iszlám rendszer nem működik, de "nem tudják megtéveszteni hazugságaikkal az irániakat".

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok fokozta nyomását Iránra. Washington azzal vádolja Teheránt, hogy menedéket nyújt az al-Kaida terroristahálózat vezetőinek, szervezi az iraki amerikai megszállással szembeni ellenállást, és atomenergia-programját atomfegyvergyártásra akarja felhasználni. Rafszandzsáni visszautasította az amerikai vádakat, leszögezve: Irán nem avatkozik bele Irak belügyeibe. Egyúttal azt állította, hogy az Irakot megszálló koalíció e vádakkal akarja "elrejteni saját bűneit és gyengeségeit".