József, Bánk
-7 °C
0 °C

A Pentagon megbuktatná az iráni kormányt

2003.05.26. 13:32
Lázadás szításával buktatná meg az iráni iszlám köztársaság vezetését a Pentagon. Mivel a május 12-i rijádi merénylet szervezésében Iránban bujkáló al-Kaida tagok is részt vettek, az amúgy tárgyaláspárti külügyminisztérium is hajlik a terv elfogadására. Több külügyi tisztviselő és elemző szerint a terv számos buktatót rejt, ha rosszul sül el, Amerika egy új, elzárkózó atomhatalommal nézhet szembe.
Az iráni vezetés megbuktatását tervezi az Egyesült Államok - írja a Washington Post. A napilap értesülései szerint a Bush-kormány stratégái kedden tárgyalják meg az új Irán-politikát. A védelmi minisztérium tervei szerint nyilvános és személyekre irányuló akciókkal népfelkelést lehetne kirobbantani a rezsim megdöntésére. A Post értesülései szerint a tervet még az amúgy békésebb megoldásokat pártoló külügyminisztérium is támogatja.

Nem beszélnek

Bár Irán 2001 szeptember 11-e óta több alkalommal is együttműködött az Egyesült Államokkal, a hírszerzés információi szerint az ország területén bujkáló al-Kaida tagok is részt vettek a 34 halálos áldozatot követelő május 12-i rijádi robbantások megtervezésében. Az amerikaiak a merényletek óta megszakították az addig gyakorlatilag folyamatos kapcsolatukat az iráni vezetéssel.

A Pentagon terve ennek ellenére nem élvezi a külügyminisztérium egyértelmű támogatását. "Húsz éve ugyanazt csináljuk: rugalmatlanul, elképzelések nélkül nemet mondunk" - nyilatkozta a Postnak egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztviselő. Powell külügyminiszter beosztottjai közül többen is úgy gondolják, hogy a Pentagon - Irakhoz hasonlóan - túlbecsüli egy felkelés esélyét. Egy sikertelen akció támogatásával az amerikaiak az iráni demokratikus ellenzék pozícióit fenyegetnék - írja a Washington Post.

Nem is tudnak róla

"Kétségtelen, hogy Iránban voltak és vannak is aktív al-Kaida tagok" - jelentette ki Donald Rumsfeld védelmi miniszter a múlt héten. Egy a Pentagon érveiben kételkedő külügyi tisztviselő szerint a terroristák Irán Afganisztánnal határos, elzárt északkeleti részén bujkálnak. A terület felett a teheráni központi kormányzatnak nincs ellenőrzése. "Nem hiszem, hogy sokat tudnak arról, mi folyik ott. Miért kéne egész Iránt büntetnünk csak azért, mert a kormány nem tartja ellenőrzése alatt ezt az országrészt?" - nyilatkozta a Postnak.

Kommunikációképtelen atomhatalom?

Kockázatosnak tartja a Pentagon tervét Flynt Leverett. A Brookings Intézet közel-kelet szakértője nemrég még a Fehér Házban állt alkalmazásban, és véleménye szerint felkelésre játszani szerencsejáték. "Meggondolatlanság azt hinni, hogy az iszlám köztársaság belátható időn belül megdönthető. Az egész könnyen azzal végződhet, hogy minden kapcsolatunkat elveszítjük az időközben atomhatalommá váló Iránnal" - nyilatkozta a Postnak.

A külügyminisztérium és a Pentagon közötti nézeteltérések már konkrét akciókban is megmutatkoztak. Az iraki háború előtt, még januárban az Egyesült Államok jelezte Iránnak, hogy kész támadást intézni a Nép Mudzsahedinjei (MEK) nevű ellenzéki csoport iraki bázisai ellen. A támadásokat végre is hajtották, ám a hadsereg váratlanul tűzszünetet kötött a szervezettel.

A MEK szervezetségétől lenyűgözött Pentagon egyből úgy gondolta, hogy a szervezet képes lehet az iráni kormány megdöntésére. A szervezet azonban szerepel a külügyminisztérium terrorista-listáján is. Powell nyomására végül május 3-án elrendelték az ellenzéki csoport lefegyverzését. Kilenc nappal később három bomba robbant Rijádban - írja a Washington Post.