Alfréd
-3 °C
3 °C

Irán al-Kaida tagokat tart fogva?

2003.05.23. 11:03
Irán több, meg nem nevezett al-Kaida tagot tart fogva, állítja egy ENSZ-hivatalnok iráni illetékesekre hivatkozva. Amerikai titkosszolgálati információk szerint Iránban bujkál Oszama bin Laden terrorszervezetének legfőbb műveleti parancsnoka is.
Iráni fogságban van több al-Kaida tag is, állítja a CNN egy amerikai kormánytagra hivatkozva. Az amerikai illetékes azt állítja, hogy az információk Lakhdar Brahimi afganisztáni különleges ENSZ-küldöttöl származnak, aki csütörtökön folytatott tárgyalásokat iráni képviselőkkel Genfben. Állítólag ekkor esett szó az iráni őrizetben lévő al-Kaida tagokról.

Menedék vagy fogság?

Washington újabban egyre gyakrabban állította, hogy Iránban al-Kaida tagok tartózkodnak, de Irán mindvégig kategorikusan visszautasította ezeket az állításokat. Egy amerikai illetékes megjegyezte: tudják, hogy Oszama bin Laden terrorszervezetének tagja Iránban tartózkodik, de nem tudják, mit értenek az irániak "őrizet" alatt. A férfi szerint most az a legfontosabb kérdés, hogy az iráni őrizetben lévő al-Kaidások tudnak-e egymással és a külvilággal kommunikálni. Hozzátette: amennyiben szabadon kommunikálhatnak, például olyan merényleteket szervezhetnek mint a rijádi terrortámadások, akkor nem fogságról, hanem menedékről kell beszélni.

Adel Iránban?

Amerikai titkosszolgálati információk szerint Szaif al Adel, az al-Kaida legmagasabb rangú műveleti tisztje is iráni őrizetben van. A férfi az al-Kaida hierarchiáján belül a harmadik legfontosabb vezető. Feltételezések szerint Adel gyanúsítható a legutóbbi rijádi merényletek végrehajtásának elrendelésével.

Konferencia Genfben

A genfi konferencián részt vesz Irán, Kína, Pakisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Oroszország és az Egyesült Államok külügyminisztere. Az Egyesült Államok és Irán csak közvetítőkön keresztül érintkezik a megbeszéléseken. Eredetileg az amerikaiak szerettek volna közvetlen megbeszéléseket folytatni az irániakkal ám végül lefújták a tervet, mert attól tartottak, hogy az al-Kaida értesülhet a megbeszéléseken elhangzottakról.

Figyelmeztették Teheránt

Az Iránnal diplomáciai kapcsolatot fenntartó Nagy-Britannia miniszterelnöke, Tony Blair azt állítja: többször is figyelmeztették Iránt, hogy ne adjon menedéket Oszama bin Laden fegyvereseinek. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint nem kérdéses, hogy Iránban bujkál az al-Kaida több tagja is. Ezek az emberek pedig továbbra is aktívak. A héten Washington újból figyelmeztette Teheránt, hogy tegyen lépéseket a terrorizmus ellen. Irán 2002 februárjában azt jelentette, hogy őrizetbe vett 150 embert akik vagy tálib fegyveresek, vagy az al-Kaida harcosai voltak.