Alfréd
-2 °C
2 °C

Nagy támadásra készül az al-Kaida?

2003.05.19. 10:27
Újra aktivizálódott az al-Kaida - derül ki az amerikai titkosszolgálatok információiból. A terroristák az utóbbi időben intenzívebben kommunikálnak, egy tisztviselő szerint már-már 2001 nyarát idézi aktivitásuk. A helyzet "rémisztő", Kelet-Afrika, Kelet-Ázsia és a Perzsa-öböl térsége a legveszélyesebb - véli.
"Egyre inkább úgy érezzük magunkat, mint 2001 nyarán. Rémisztő" - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztviselő a CNN-nek a múlt heti terrortámadásokra utalva. Mint mondta, egyre több jel utal egy előkészületben lévő "nagy támadásra".

Az amerikai hatóságok, és maga George W. Bush is az al-Kaidát sejti a május 12-i rijádi hármas merénylet hátterében.

Al-Kaidás merénylők

Alátámasztja ezt, hogy a robbantást végrehajtó kilenc öngyilkos merénylő közül eddig azonosított három a szaúdi hatóságok szerint az al-Kaida tagja volt. Abdel al-Dzsubeir szaúdi külpolitikai főtanácsadó szerint a merénylők annak a 19 fős sejtnek a tagjai voltak, akik május elején tűzharcba keveredtek a hatóságok. A sejtet akkor "majdnem felszámolták".

A szaúdi hatóságok négy feltételezett al-Kaida-tagot is elfogtak a merényletekkel kapcsolatban - jelentette be Naif bin Abdulaziz szaúdi belügyminiszter. Elmondása szerint a letartóztatottak valamennyien tudtak a készülő akciókról.

Meglepően aktív

A CNN informátora szerint "meglepően aktív" az al-Kaida kommunikációja az utóbbi időben. Azek lehallgatása alapján az amerikaiak ugyan "egyre többet" tudnak meg a szervezetről, egyben azonban olyan csoportokról is tudomást szereztek, melyek létezését korábban nem is sejtették.

Mint mondta, támadásokra bárhol sor kerülhet, a legveszélyeztetettebb terület azonban Kelet-Ázsia, Kelet-Afrika és a Perzsa-öböl térsége. Az amerikai külügyminisztérium a múlt héten közleményben intette az említett térségek elkerülésére az amerikai állampolgárokat.