Eleonóra
-1 °C
2 °C

Merényletsorozat Casablancában

2003.05.17. 12:41
A hatóságok gyanúja szerint az al-Kaida terrorszervezet áll a szombat hajnal casablancai merényletsorozat hátterében. A szombat délutáni hivatalos tájékoztatás szerint 41-en vesztették életüket a robbantásokban, közülük tizen maguk az elkövetők, a legtöbb külföldi áldozat spanyol.
Félő, hogy sok spanyol áldozata is van a péntek éjjeli casablancai merényletsorozatnak. A spanyol kulturális központban elkövetett merényletben 12-14 spanyol állampolgár is életét veszthette - vélte a madridi rádiónak adott nyilatkozatában a Casa Espana igazgatója, Rafael Bermúdez. A merénylet pillanatában mintegy 150 ember tartózkodott az intézmény éttermében, ahol három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A spanyol külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg a spanyol áldozatokra vonatkozó adatokat.

A merényletek helyszínei
Az öngyilkos merénylők úgy jutottak be a péntek éjszakai casablancai merényletsorozat legdrámaibb helyszínére, az exkluzív spanyol klubba, hogy elvágták a portás torkát. A "Casa de Espana" spanyol kulturális központnak van egy nagy belső kerthelyisége, amely a Marokkóban tartózkodó spanyol üzletemberek és diplomaták kedvelt találkozóhelye. Hosszú hétvége volt Marokkóban és az emberek még önfeledten ünnepelték VI. Mohamed király fiának és trónörökösének születését, amikor a terroristák lesújtottak - jelentette a Reuters. Szemtanúk szerint a Spanyol Házba behatolt terroristáknak legalább az egyike felrobbantotta az övére erősített gránátokat a vacsorázó vendégek között. Nem tudni pontosan, hányan veszítették életüket a Casa de Espanában, de valószínűleg itt volt a legtöbb áldozat.
A merényletek egy másik helyszínén, a régi zsidó temető főbejáratától mintegy 100 méterre ugyancsak egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, kioltva három fiatal férfi járokelő életét is. Szemtanúk szerint a működésbe hozott pokolgép egy házilagos készítésű, szögekkel teli robbanószerkezet volt.
Derekukon robbanószert viselő öngyilkos merénylők hajtották végre a támadást a zsidó közösség központ ellen is, amelynek földszintes épülete súlyosan megrongálódott. Az itteni áldozatok száma nem ismert.
Ugyancsak súlyosan megsérült egy robbanásban a négyemeletes belga konzulátus is, amely egy zsidó tulajdonban lévő olasz étteremmel szemben áll. A közelben van az amerikai konzulátus is, de egy washingtoni illetékes szerint amerikai intézmény nem szerepelt a merénylők célpontjai között.
A támadássorozat ötödik helyszíne a Safir szálloda, ahol előzőleg egy amerikai-marokkói szakértői tanácskozás zajlott a terrorizmus elleni harcról.

Negyvenegy halott

A legfrissebb hivatalos szombat délutáni közlés szerint 41 halálos áldozata van - közülük 10 az elkövető. A marokkói nagyváros rendőrkapitánysága azt is bejelentette, hogy a mintegy száz sebesült közül 55 már elhagyta a kórházat. Egyúttal cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint szombaton újabb robbantásos merényletet hajtottak volna végre Casablancában. A sebesültek közül is többnek az állapota válságos. Az AFP kórházi forrásokra hivatkozó jelentése szerint úgy tűnik, hogy a sérültek nagy többsége marokkói állampolgár.

Musztafa Szahel marokkói belügyminiszter a "nemzetközi terrorizmust" tette felelőssé a merényletért, amit hírügynökségek úgy értelmeznek, hogy a hatóságok az al-Kaida terrorszervezetet gyanítják a robbantások hátterében. A miniszter kijelentette: országa nem hagyja magát megfélemlíteni és megingatni azok által, akik Marokkó demokratikus értékeit támadják. VI. Mohamed marokkói király rendeletére válságstábokat állítottak fel Casablancában és Rabatban.

Ez volt a legsúlyosabb

A robbantássorozat a hárommilliós marokkói nagyváros szórakoztató- és diplomáciai negyedében követték el. Az egyik célpont a Safir nevű luxusszálloda volt, ahol előzőleg amerikai és marokkói szakértők tanácskoztak a terrorizmus elleni harcról - jegyezte meg a dpa. A merényletek idején még tele voltak emberekkel az éttermek és az utcák Casablancában, a robbanások nyomán káosz tört ki a városban - jelentette a dpa. Az észak-afrikai ország történetében ez volt az eddigi legsúlyosabb terrortámadás.

Megfigyelők nem zárják ki, hogy a merényletsorozatnak köze van az iraki háború ügyében tanúsított marokkói magatartáshoz. Az Amerika-barátnak számító királyság más arab államoktól eltérően nem bírálta az Egyesült Államok iraki katonai beavatkozását, jóllehet Marokkóban is tömegek tüntettek a háború ellen. A marokkói kormányról úgy tudták, hogy ellenőrzése alatt tartja az iszlám szélsőségeseket.

Összefüggésbe hozzák

Megfigyelők összefüggésbe hozzák a robbantásokat azzal is, hogy Casablancában februárban három szaúdi állampolgárt ítéltek 10 év börtönbüntetésre az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezethez való tartozás vádjával. A 2002 májusában őrizetbe vett személyeket azzal vádolták, hogy terrorista sejtet alkottak és merényleteket terveztek amerikai és brit hadihajók ellen a Gibraltári-szorosban.

Marokkó legjelentősebb iszlámista pártja élesen elítélte a "barbár terrorista bűncselekményt". Az Igazság és Fejlődés Párt frakcióvezetője, Musztafa Ramid reményét fejezte ki, hogy a merénylet múló epizód marad Marokkó életében és az ország kitart a "béke és stabilitás vívmányai mellett". Az iszlám törvények iránt elkötelezett párt a parlament harmadik legjelentősebb erejévé vált a tavaly szeptemberi választásokon, jelenleg az ellenzék vezető pártja a nemzetgyűlésben.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft