Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Bin Laden irányíthatta a rijádi terrortámadást

2003.05.14. 13:24
Egyértelműen az al-Kaidát vádolják a hétfői hármas bombatámadással a szaúdi hatóságok. Az akciót az a 19 tagú al-Kaida sejt követhette el, amelyik május 6-án tűzharcba keveredett a szaúdi rendőrséggel. Az amerikai hírszerzés az elmúlt két hétben több jelzést is kapott a készülő merényletről. A terroristák egyik vezetője a hétvégén több emailben is támadással fenyegetőzött.
Egy 19 tagú al-Kaida sejt követhette el a szaúdi hatóságok legfrissebb adatai szerint 34- amerikai külügyi források mások által meg nem erősített becslései szerint 91 - halálos áldozatot követelő rijádi hármas terrortámadást - írja az AP. A szaúdi hatóságok szerint a jól szervezett akciót az a csoport követte el, akikkel a szaúdi rendőrök május 6-án tűzharcba keveredtek a hétfői robbantások helyszínén.

Korlátozott információk

A csoport tagjai ugyan megmenekültek, a rendőrök azonban nagy mennyiségű - feltételezések szerint a királyi család elleni támadásra szánt - fegyvert foglaltak le. Najef al-Szaúd herceg, a belügyminiszter szerint a csoport egy tagja megadta magát a hatóságoknak, őt most a hétfői robbantásokkal kapcsolatban is kihallgatják. Egyelőre csak "korlátozott információkkal" szolgált a merényletekről - nyilatkozta Najef az AP-nek.

Tudtak a készülődésről

Az elmúlt két hétben egyre több jel utalt a közelgő merényletre. Amerikai hírszerzési források szerint információkkal rendelkeztek arról, hogy az al-Kaida akcióra készül Szaúd-Arábiában. Bin Laden egyik terroristaképzőjének vezetője, Az Abu Bakr néven ismert Ali Abdi al-Rahman al-Fakaszi al-Gamdi több emailt is küldött szombaton és vasárnap az al-Madzsala című arabnyelvű hetilapnak, melyben egy a "Perzsa-öböl körzetében tervezett akcióról" számol be.

Jól szervezett, gyors akció
A merénylők alaposan felkészültek akciójukra. A nyugatiak - vállalatvezetők, olajipari szakemberek, orvosok, oktatók - lakta három lakónegyedbe egy időben törtek be. A támadók lelőtték a magas fallal körülvett lakóparkok biztonsági őreit, majd egy gombnyomással kinyitották a nehéz vaskapukat. A három robbanás csaknem azonos időben, helyi idő szerint fél tizenkettőkor következett be. A szaúdi hatóságok szerint valószínű, hogy a terroristák bennfentes információkkal rendelkeztek a lakónegyedek biztonsági rendszereiről. A terroristák biztosra mentek, az egyik felrobbantott autó helyén hat és fél méter átmérőjű kráter maradt a lakónegyed aszfaltján.
Bin Laden irányította?

Najef herceg szerint a merénylők közvetlenül a már többször is halottnak hitt Oszama bin Ladentől kapták utasításaikat. Az akció szervezetsége - a három robbanás tizenöt kilométeres körzetben történt, szemtanúk szerint legfeljebb három másodperces időeltéréssel - szintén az al-Kaidára utal. Colin Powell amerikai külügyminiszter még mielőtt Rijádba érkezet volna, már az "al-Kaida ujjlenyomatát" vélte felfedezni a merényleteken.

A hétfői merénylet komoly figyelmeztetés az Egyesült Államoknak. Bár az év első három hónapjában az al-Kaida több felső vezetőjét is elfogták, mi több, a hírszerzés feltételezései szerint magát bin Ladent is kis híján elkapták, a szervezet még mindig képes nagyszabású, koordinált támadások végrehajtására. A hatás azonnali: az amerikai külügyminisztérium további támadásoktól tartva otthonmaradásra szólította a Szaúd-Arábiában élő amerikaiakat. Bezárt a rijádi amerikai iskola is. A brit külügy "magas színtű fenyegetettségre" figyelmeztet honlapján.