Valér
2 °C
8 °C

Trükkös Oszama

2003.01.21. 18:40
Egyszerű csellel rázta le üldözőit 2001 végén Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője - adja hírül a The Washington Post keddi száma.
Oszama bin Laden egyszerű csellel rázta le üldözőit 2001 végén Afganisztánban, a Tora-Bora hegységben vívott harcokban. A The Washington Post keddi száma szerint az al-Kaida terrorszervezet vezetője a Pakisztánba vezető hegyi ösvények felé menekült, műholdas mobiltelefonját előtte marokkói testőre kezébe nyomva, aki azután a másik irányba futott. A trükköt arra a nyilvánvaló gyanúra alapozták, hogy az amerikai hírszerzés a mobiltelefon révén megpróbálja bemérni Oszama bin Laden tartózkodási helyét.

Abdallah Tabarak sűrűn használta is a készüléket, hogy tévútra vezesse az üldözőket. A 43 éves marokkói férfit végül elfogták a maroktelefonnal együtt. Jelenleg a kubai Guantánamói-öbölben lévő amerikai támaszponton őrzik 600 fogolytársával együtt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaida tagja, illetve a tálibok katonája volt. Az Abu Omar néven is ismert testőr nagy tekintélyre tett szerint a fogolytáborban, és több éhségsztrájkot is szervezett.

A guantánamói fogolytábor, a Camp Delta megközelíthetetlenségét jelzi, hogy a lap értesüléseit Rabatban szerezte marokkói tisztségviselőktől, akik a támaszponton kihallgathatták az észak-afrikai arab ország ott őrzött állampolgárait.

2001 novemberében B-52-es bombázók és támadóhelikopterek támogatásával az amerikai különleges erők hadműveletet indítottak a Tora-Bora hegység barlangrendszerébe visszahúzódott terroristák kifüstölésére. Mobiltelefon ide, mobiltelefon oda, egyes elemzők szerint az amerikaiak alapvetően azért szalasztották el az alkalmat az al-Kaida vezérének elfogására vagy megölésére, mert a szükségesnél sokkal kevesebb amerikai katonát vetettek be a harcokban, és túlságosan is afgán szövetségeseikre hagyatkoztak a hágók lezárásában.