Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Másfél éve halott lehet bin Laden

2003.05.09. 17:58
Oszama binLaden már 2001 decemberében elhunyt az afganisztáni hegyek között - idézi Ghislaine Alleaume francia kutatót a Le Figaro. Az arab szakértő és törtténész állításait 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta végzett kutatásaira alapozza, amelyek azt vizsgálták, miről beszélt az arab világ és az iszlám fundamentalizmus médiája az al-Kaida főnöke, bin Laden kapcsán.
Ghislaine Alleaume szerint a legutolsó autentikus felvétel az amerikaiak által legkeresettebb terroristavezérről 2001 decemberében készült. A felvételen jól látszott, hogy - bár a film készítői megpróbálták elrejteni - bin-Laden karja amputálva van, fáradt és legyengült. A kutató szerint súlyosan megsebesült a Tora bora hegység bombázásaiban, és ismerve az afganisztáni kórházi állapotokat, az amputációt nemigen élhette túl.

Testamentum

A tavalyelőtti felvétel megjelenése óta sem eredeti videó vagy fénykép nem terjedt el, amelyeket mégis látni lehetett, azok korábbi felvételek montázsai voltak. A vezetőnek egyéb üzenetei, amelyek faxon és az interneten terjedtek kétséges, hogy tőle származtak. A búcsúüzenet három verset tartalmazott a Koránból, amelyek egy a szent könyvben megjósolt vereség sugalmazásával buzdítottak helytállásra az amerikaiak elleni háborúban. Az üzenet prezentálása egyértelműen bin Laden végrendelkezéseként volt kommentálva.

Apokalipszis

A terroristavezér nagyon tudatosan volt "tálalva", úgy "mint egy szent, egy messiás, egy imám vagy mint egy új Che Guevara" - állítja a kutató. A palesztin mozgalmak Jeruzsálem felszabadítójaként üdvözölték, mások úgy mutatták be mint az antiimperializmus idolját. Bin Laden mitikus létezését beállító üznetek peedig teológiai kontextusban a szent megdicsőülését, annak "mennybemenetelét" fejezte volna ki.

Ezt alátámasztja az is, hogy ő maga még nem került elő a másfél éves erőfeszített kutatás ellenére, vagyis egyszerűen eltűnt. Egy tíz évvel korábbi legenda hasonlóan így alakult ki, az ugyancsak amerikaiak által megölt Abdallah Azzamról, bin Laden mesteréről. A történet azóta is él a muzulmán kollektívákban.

Az ő neve

A 2002 óta keltezett üzenetekben bin Laden teljes nevében újra feltűnt apja neve, Mohamed is, amely - a kutatónő szerint -újabb bizonyíték arra, hogy tudatosan küldik így az üzenetet. A Korán ugyanis azt írja, a messiás a próféta nevét fogja viselni.