Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Cáfolják bin Laden elfogásának hírét

2003.03.13. 06:28
Amerikai és brit források cáfolták az egyik iráni rádió szerda délutáni értesülését, amely szerint Pakisztánban elfogták volna Oszama bin Laden terrorista vezért. Washingtoni kormányzati források megerősítették, hogy kifizetik a 27 millió dolláros jutalmat annak az egyiptomi informátornak, aki lehetővé tette Hálid Sejk Mohamed, az al-Kaida terrorszervezet harmadik számú vezetőjének elfogását.
A pakisztáni külügyminiszter alaptalannak nevezte a brit sajtóértesülést, miszerint Pakisztánban elfogták volna Oszama bin Ladent. Más magas rangú pakisztáni hivatalnokok is cáfolták ezt az információt. Az amerikai hírszerzés (CIA) szintén cáfolta és "teljes képtelenségnek" nevezte az iráni rádióhírre hivatkozó BBC jelentését. Brit kormányforrások is azt közölték, hogy nem tudnak bin Laden foglyul ejtéséről.

A BBC által is figyelt iráni rádió korábban azt jelentette, hogy a pakisztáni hatóságok kedden elfogták az al-Kaida vezérét, Oszama bin Ladent. A rádió azt is hozzátette, hogy bin Laden elfogásánál az amerikai csapatok is jelen voltak. Március elsején a pakisztáni hatóságoknak Rawalpindiben sikerült elfogniuk Kálid Sejk Mohammedet, akit a szeptember 11-i terrortámadások szellemi atyjának tartanak. A férfi az eddigi legmagasabb rangú al-Kaida tiszt, aki eddig fogságba esett.

Kifizetik a 27 milliót

Washingtoni kormányzati források megerősítették, hogy kifizetik a 27 millió dolláros jutalmat annak az egyiptomi informátornak, aki lehetővé tette Hálid Sejk Mohamed, az al-Kaida terrorszervezet harmadik számú vezetőjének elfogását.

A CNN amerikai hírtelevízió szerdai közlése szerint az informátor neve szigorú titok, s mindössze annyit tudni, hogy csak egyszerű tagja volt az al-Kaidának. Az egyiptomit a pakisztáni Kvettában fogták el előzőleg, még februárban - közölték Washingtonban, megerősítve egy brit lap és a Newsweek magazin által már korábban megszellőztetett információkat.

Sejk Mohamed az al-Kaida külföldi műveleti főnöke, Oszama bin Laden egyik helyettese, Ajman al-Zavahiri után a szervezet harmadik embere, akinek nagy szerepe volt a 2001. szeptember 11-i, több mint 3000 ember halálát okozó egyesült államokbeli terrortámadások kitervelésében. Neve szerepelt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) legveszélyesebb terroristákat felsoroló körözési listáján. Március elsején fogták el Iszlámábád egyik külvárosában.