Valér
2 °C
8 °C

Amerika előre szólt a rijádi merényletről

2003.05.15. 12:08
Bár az amerikai elnök küldöttje még szombaton az egyik hétfőn megtámadott amerikai lakónegyed védelmének megerősítését kérte, a szaúdiak elégségesnek találták a biztosítást. A szaúdi külügyminiszter ugyan elismerte a hiányosságokat, az ország washingtoni nagykövetsége szerint viszont minden amerikai kérést teljesítettek. A követség szerint az amerikai figyelmeztetések nem voltak elég konkrétak.
Előre figyelmeztette a készülő terrortámadásokra Szaúd-Arábiát az Egyesült Államok. Bush elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának helyettese, Steve Hadley múlt szombaton titokban a sivatagi királyságba utazott, hogy az amerikai lakóparkok megerősített védelmét kérje a szaúdi hatóságoktól.

Jól látható védelem

Hadley a CNN információi szerint a hétfői merényletek egyik helyszínéhez kért "jól láthatóan" megerősített védelmet, hogy ez elriassza a terroristákat. A szombati találkozón Szaúd al-Fejszál szaúdi külügyminiszter és Najaf herceg, az ország belügyminisztere is részt vett.

Elégségesnek vélték

Támadásoktól tartanak
A követségi munka fenntartásában nélkülözhetetlen diplomatái kivételével az követségi dolgozót és valamennyi családtagjukat hazarendelte Szaúd-Arábiából az amerikai külügyminisztérium. Hírszerzési források szerint újabb támadások várhatóak a Közel-Keleten, valamint Délkelet-Ázsiában és Afrikában is. A minisztérium nem ajánlja az amerikai állampolgároknak, hogy az adott térségekbe utazzanak.
A három egyidőben elkövetett robbantás során a megerősíteni kívánt helyszínen ugyanis mindösszesen két szaúdi őr vesztette életét - írja a CNN. Őket a parkba behajtani készülő terroristák lőtték le, a lakónegyed betonfalán és vaskapuján azonban nem jutottak át. Két másik lakónegyednél azonban végigvitték az akciót - egy perccel az őrök lelövése után már a központi, négyemeletes épületek közelében robbanthatták fel magukat.

Hibáztak, de nem nagyot

Szaúd al-Fejszál külügyminiszter ennek ellenére elismerte, országa hibázott. Mint mondta , "hiányosságok" voltak a biztosításban, de "tanulni fognak a hibákból" - írja a CNN. A washingtoni nagykövetség szóvivője, Nail al-Dzsubeir azért védelmébe vette országát. Mint mondta, az amerikai figyelmeztetések elég homályosak voltak, semmiképpen nem akadályozhatták meg a hétfői robbantást. "Bármit kért is az Egyesült Államok, teljesítettük" - mondott ellent a követségi szóvivő külügyminiszterének.