Klaudia
-3 °C
3 °C

Terrortámadás Rijádban

2003.05.13. 00:44
Az amerikaiak ellen irányuló merénylet alig pár órával előzte meg Colin Powell amerikai külügyminiszter Szaúd-Arábiai látogatását. A királyság hatóságai szerint a terrorakciók végrehajtására közvetlenül Oszama bin Laden adta ki a parancsot.
Megerősített jelentések szerint három erős robbanás rázta meg hétfő este Szaúd-Arábia fővárosának amerikaiak és európaiak lakta negyedét. Ugyancsak érkezett egy meg nem erősített híradás egy negyedik detonációról.

A szaúdi belügyminisztérium közlése szerint az egyik esetben egy robbanóanyaggal megrakott személykocsi rohant nagy sebességgel egy amerikaiak lakta házba. Az épület a robbanást követően kigyulladt. A terrorakcióban többen megsérültek, de a sérültek számáról a szaúdi hatóságok egyelőre nem közöltek pontos adatot.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma május elején figyelmeztette az amerikai állampolgárok, hogy a terrortámadások fokozottab veszélye miatt ne utazzanak Szaúd-Arábiába.

Az al-Kaida aktivizálhatta magát

A szaúdi hatóságok május 6-án egy nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot tartalmazó raktárra bukkantak Rijádban. A lefoglalt felszerelések egyebek között automata fegyverek, kézigránátok, öt bőrönd robbanóanyag, számítógépek, híradástechnikai eszközök voltak. Ugyancsak találtak bizonyos mennyiségű készpénzt.

A szaúdi hírügynökség értesülései szerint legalább 17 Afganisztánban kiképzett szaúdit, egy iraki származású kuvaiti-kanadai kettős állampolgárt és egy jemeni személyt köröznek az akkor meghiúsított terrorakcióval kapcsolatban, akik a fegyverraktár környékén kialakült tűzpárbajt követően elmenekültek. A kőrözött féfiak arcképét az állami televízión is bemutatták - mindegyikük fejére ötvenezer dolláros vérdíjat tűztek ki.

Mint ismert, Szaúd-Arábia Oszama bin Laden szülőhazája. A szaúdi hírszerzési forrásokra hivatközó Fox szerint a terroristák közvetlenül Bin Ladentől kapják parancsaikat és a szaúdi királyi család illetve a brit és amerikai érdekeltségek ellen terveznek akciókat végrehajtani. A neve elhallgatását kérő illetékes szerint a terroristák elsődleges célpontjai között van a szaúdi hadügyminiszter Szultán herceg, illetve a belügyminiszter Najef herceg.

Powell békíteni megy

A robbantások alig pár órával azelőtt következtek be, hogy Colin Powell gépe leszállt volna az olajban gazdag királyságban. Az amerikai külügyminiszter közel-keleti körútjának célja, hogy meggyőzze a térség országait, hogy lépjeneke fel a militáns szélsőséges csoportok ellen és segítsék a palesztin reformfolyamatot.