Gusztáv
3 °C
7 °C

Bizonyíték Irán titkos atomfegyver-programjára?

2002.12.13. 12:59
Urándúsító és nehézvízgyártó üzemet fedeztek fel Iránban az amerikaiak kémműholdjai. A nukleáris létesítmények független szakértők véleménye szerint is az atomfegyvergyártást szolgálhatják, Irán szerint azonban nukleáris létesítményei "kizárólag békés célokat szolgálnak".
"Nyugtalanító hír" - kommentálta a CNN-nek a nukleáris létesítmények építéséről szóló hírt Richard Shelby, a szenátusi titkosszolgálati bizottság republikánus alelnöke. Mint mondta, "semmiképpen sem vágynak egy újabb nukleáris erőre", végkép nem a "terrorizmust a múltban támogató Iránra". Az amerikai kémműholdak Natanz és Arak városa mellett fedezték fel az épülő nukleáris létesítményeket.

Fegyvergyártásra utaló jelek

Iráni emigránsok korábban többször is beszámoltak az ország nukleáris programjáról, a szeptemberben készült felvételek most alátámasztani látszanak ezt az állítást. A felvételeken látható két üzem független szakértők véleménye szerint fegyvergyártásra szolgálhat. A titokban épített létesítmények "arra utalhatnak, hogy Irán atomfegyvergyártó kapacitásának kiépítésén dolgozik" - nyilatkozta a CNN-nek David Albright.

Nehézvíz, dúsított urán

A Nemzetközi Biztonsági és Tudományos Intézet (ISIS) nevű civil szakértői szervezet munkatársa szerint az Arak közelében épülő létesítmény nehézvíz-előállító üzem. "Nagyon hasonlít a más helyeken működő nehézvíz-üzemekhez. Ilyeneket láttunk Pakisztánban is" - mondta el Corey Hinderstein, az ISIS másik szakértője. A felvételeken látható natanzi üzem a katonaság feltételezése szerint urándúsító. A civil megfigyelők hasonló következtetésre jutottak.

Mérgezik a nemzetközi légkört

Az iráni politikai vezetés nem cáfolta a létesítmények építését, de azt állítják, azok békés célokat szolgálnak. Az iráni külügyminisztérium szerint a létesítményeket "rendszeresen és gyakran" ellenőrzik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői. "Irán nem sértette meg a nemzetközi szerződéseket, amiképpen a jövőben sem fogja ezt megtenni. Mindemellett a világ egyetlen országa sem akadályozhat meg minket céljaink elérésében" - nyilatkozta Hamid Reza Asszefi iráni külügyminiszter a CNN-nek.

Asszafi szerint azonban az egész ügy csak az amerikaiak médiakampánya Irán lejáratására. "Ez nem újdonság, egyes befolyásos amerikai érdekcsoportok mindent megtesznek a nemzetközi légkör mérgezése és a feszültség fokozása érdekében, hogy így eltereljék a figyelmet a Közel-Kelet fő veszélyforrásáról, Izraelről" - jelentette ki a CNN-nek Asszafi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!