Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bizonyíték Irán titkos atomfegyver-programjára?

2002.12.13. 12:59
Urándúsító és nehézvízgyártó üzemet fedeztek fel Iránban az amerikaiak kémműholdjai. A nukleáris létesítmények független szakértők véleménye szerint is az atomfegyvergyártást szolgálhatják, Irán szerint azonban nukleáris létesítményei "kizárólag békés célokat szolgálnak".
"Nyugtalanító hír" - kommentálta a CNN-nek a nukleáris létesítmények építéséről szóló hírt Richard Shelby, a szenátusi titkosszolgálati bizottság republikánus alelnöke. Mint mondta, "semmiképpen sem vágynak egy újabb nukleáris erőre", végkép nem a "terrorizmust a múltban támogató Iránra". Az amerikai kémműholdak Natanz és Arak városa mellett fedezték fel az épülő nukleáris létesítményeket.

Fegyvergyártásra utaló jelek

Iráni emigránsok korábban többször is beszámoltak az ország nukleáris programjáról, a szeptemberben készült felvételek most alátámasztani látszanak ezt az állítást. A felvételeken látható két üzem független szakértők véleménye szerint fegyvergyártásra szolgálhat. A titokban épített létesítmények "arra utalhatnak, hogy Irán atomfegyvergyártó kapacitásának kiépítésén dolgozik" - nyilatkozta a CNN-nek David Albright.

Nehézvíz, dúsított urán

A Nemzetközi Biztonsági és Tudományos Intézet (ISIS) nevű civil szakértői szervezet munkatársa szerint az Arak közelében épülő létesítmény nehézvíz-előállító üzem. "Nagyon hasonlít a más helyeken működő nehézvíz-üzemekhez. Ilyeneket láttunk Pakisztánban is" - mondta el Corey Hinderstein, az ISIS másik szakértője. A felvételeken látható natanzi üzem a katonaság feltételezése szerint urándúsító. A civil megfigyelők hasonló következtetésre jutottak.

Mérgezik a nemzetközi légkört

Az iráni politikai vezetés nem cáfolta a létesítmények építését, de azt állítják, azok békés célokat szolgálnak. Az iráni külügyminisztérium szerint a létesítményeket "rendszeresen és gyakran" ellenőrzik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői. "Irán nem sértette meg a nemzetközi szerződéseket, amiképpen a jövőben sem fogja ezt megtenni. Mindemellett a világ egyetlen országa sem akadályozhat meg minket céljaink elérésében" - nyilatkozta Hamid Reza Asszefi iráni külügyminiszter a CNN-nek.

Asszafi szerint azonban az egész ügy csak az amerikaiak médiakampánya Irán lejáratására. "Ez nem újdonság, egyes befolyásos amerikai érdekcsoportok mindent megtesznek a nemzetközi légkör mérgezése és a feszültség fokozása érdekében, hogy így eltereljék a figyelmet a Közel-Kelet fő veszélyforrásáról, Izraelről" - jelentette ki a CNN-nek Asszafi.