Zoltán
-4 °C
9 °C

Irakból támadnák Iránt?

2003.05.29. 16:49
Irán elleni haditervekről egyeztetnek a Fehér Házban csütörtökön - állítja a Nyezaviszimaja Gazeta, meg nem nevezet forrásokra hivatkozva. A Fehér Házban csütörtökön valóban összeül a külpolitikai stáb, a Pentagon valóban rezsimbuktatást tervez. Az elnök kedden még a diplomáciát részesítette előnyben.
Irán megtámadására vonatkozó terveket dolgozott ki az Egyesült Államok - állítja az orosz Nyezavizsimaja Gazeta, meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva. A napilap értesülései szerint az amerikaiak Irakon keresztül indítanának hadműveletet.

A haditerveket csütörtökön vitatják meg a Fehér Házban - írja a Gazeta. A lap szerint az amerikaiak már Azerbajdzsánnal is egyeztettek, az Iránnal szomszédos országból szintén támadást indítanának. "Teljes egészében hazugság" - reagált a Gazeta cikkére az azeri elnökség egyik tisztviselője.

Rezsimet döntenének

Bush elnök külpolitikai stábja valóban egyeztetést tart csütörtökön a Fehér Házban. A keddről elnapolt megbeszélés témája az Egyesült Államok Irán-politikája. A Washington Post vasárnapi értesülései szerint a Pentagon az iráni vezetés megdöntését javasolta.

Katonai akcióról azonban nem esett szó, a védelmi minisztérium az ellenzéki csoportok támogatásával népfelkelést robbantana ki. A Post információi szerint még az amúgy békepárti Colin Powell külügyminiszter is támogatni látszott a tervet - bár minisztériumának több vezető tisztviselője kockázatosnak tartotta azt.

Előnyben a diplomácia

Az eredménytelenül zárult keddi megbeszélést követően azonban finomodni látszott az amerikai álláspont. "Az Egyesült Államok továbbra is a diplomáciai megoldást részesíti előnyben" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Ari Fleisher, az elnök szóvivője.