Wolfowitz az iraki háború valódi okairól

2003.05.29. 23:48
Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes szerint a Bush-kormányzat "bürokratikus okokból" hangsúlyozta a tömegpusztító fegyverek fenyegetését az Irak elleni háború igazolására, de nem ez volt a konfliktus igazi oka.
Wolfowitz a Vanity Fair magazin legújabb számában megjelenő interjújában kijelentette, hogy az iraki inváziónak volt egy másik, "csaknem észrevétlen, mégis óriási jelentőségű" oka: Szaddám Huszein elnök megbuktatása lehetővé tette az Egyesült Államoknak, hogy visszavonja haderőit Szaúd-Arábiából, és ezzel levegyék a királyságról az al-Kaida terroristahálózat fenyegetésének terhét.

"Ez az egyszerű lépés önmagában megnyitja az ajtót egy békésebb Közel-Kelet előtt" - jelentette ki Wolfowitz, hangsúlyozva, hogy a tömegpusztító fegyverek kérdése sohasem volt a Szaddám Huszein megdöntésére indított megelőző háború fő oka az Egyesült Államok szemében. Ugyanakkor "bürokratikus okokból" Washington mégis ezt választotta, mert "ez volt az egyetlen ok, amelyben mindenki egyetérthetett".

Hét héttel az iraki háború befejezése után egyetlen tömegpusztító fegyvert sem találtak az országban, és semmilyen bizonyíték sem került napvilágra Szaddám Huszein rendszere és az al-Kaida kapcsolatairól, holott az Egyesült Államok és Nagy-Britannia éppen ezt a két okot hangoztatta a háború indoklásául.

"Wolfowitz kijelentései jól illusztrálják a Bush-kormányzat szándékát a tömegpusztító fegyverek kérdésének jelentéktelenné tételére, annak ellenére, hogy az ilyen fegyverek utáni kutatásról továbbra is úgy beszélnek mint elsődleges céljukról" - írja az AFP francia hírügynökség. Donald Rumsfeld védelmi miniszter kedden lehetségesnek mondta, hogy az irakiak "úgy döntöttek, még a konfliktus előtt megsemmisítik" ezeket a fegyvereket.  • Csok