Eszter, Eliza
EUR 382,14 Ft
USD 358,48 Ft
14 °C
24 °C

Tízéves adatokkal érvelt Powell?

2003.02.06. 16:11
Tizenkét éves felvételek is szerepeltek Colin Powell bizonyítékai között - véli a Stockholmi Békekutató Intézet egyik szakértője. Jean-Pascal Zanders szerint az amerikai külügyminiszter mutathatott volna bizonyítékokat az újonnan fejlesztett fegyverekről is. Amennyiben azonban az irakiak továbbra sem működnek együtt, Zanders szerint is elkerülhetetlen a háború.
A kilencvenes évekből származnak Colin Powell a Biztonsági Tanács ülésén bemutatott bizonyítékai - jelentette ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) egyik szakértője. Jean-Pascal Zanders szerint Powell nem mutatott olyan bizonyítékokat, amelyek a 90-es évek óta beállt változásokat dokumentálnák, és alkalmasak lennének egy háború igazolására.

Tizenkét éves bizonyíték?

Kattintson a nagyításhoz! Az a film például, amelyet egy iraki repülőgépről mutatott az amerikai külügyminiszter, Zanders szerint 1991-ből származik. "Az irakiak kidolgozták azokat az eljárásokat, amelyek révén elrejthetnek dolgokat, de hogy vannak-e olyan érvek, amelyek alapján kimondható, hogy fegyverek vannak a silókban, polgári raktárakban és másutt, ezt nem tudom megmondani" - tette hozzá Zanders.

Elmaradt bizonyítékok

"Úgy tudni, hogy Irak kifejlesztett hajtóműveket, pilóta nélküli repülőgépeket és így tovább. De ha kísérleteket hajtottak volna végre ezekkel, azokat, azt hiszem, észlelték volna az Egyesült Államok vagy más országok műholdjai" - jegyezte meg. Powell prezentációjában nem szerepeltek erre vonatkozó adatok.

Zanders szerint Colin Powell érvelésében a leghangsúlyosabb kétségkívül az volt, hogy Bagdad hátráltatja a leszerelési ellenőrök munkáját, ahogy azt már vezetőjük, Hans Blix is elmondta január 27-én a Biztonsági Tanácsban.

Értelmetlen ellenőrzések

"A legfontosabb most Hans Blix február 14-én előterjesztendő új jelentése lesz. Ha annak tartalma ugyanaz lesz, mint legutóbb, akkor nagyon, nagyon nehéz lesz elkerülni a háborút. Hiszen ez sok országot meggyőz majd arról, hogy az ellenőrzések semmire sem jók, s hogy más eszközökre van szükség Irak leszereléséhez" - vélte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szakértője.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás