Angelika
-4 °C
3 °C

'Aljas' ügynökök feketítik be a brit kormányt?

2003.06.04. 10:30
A brit alsóház külügyi és nemzetbiztonsági bizottsága is vizsgálatot kezd a brit kormány iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó bizonyítékaival kapcsolatban. Az alsóház elnöke - aki egyben Blair minisztere is - úgy véli, "aljas" ügynökök keltenek zavart "meg nem erősített értesülésekkel". A kormánypárti vezérszónok is "sötét ügyekről" beszélt.
"A brit titkosszolgálat néhány 'aljas' ügynöke terjeszti, hogy a brit kormány meghamisította az iraki fegyverarzenállal kapcsolatos hírszerzési jelentéseket" - jelentette ki a londoni Timesnak Dr. John Reid, a brit alsóház elnöke. A funkciójából adódóan Blair kabinetjében is érdekelt Reid szerint az újságírók téves információkat kaptak a "kormányzati túlzásokról".

Sötét ügyek

"Aljas, vagy annak látszó ügynökök megerősítetlen értesüléseket szivárogtattak ki" - nyilatkozta Reid a Timesnak. Hilary Armstrong, a munkáspárt vezérszónoka szerint is "sötét ügyek" zajlottak a titkosszolgálatokban.

Perpatvar

Michael Ancarm, az ellenzéki konzervatívok árnyékkormányának külügyminisztere "buta észrevételnek" minősítette Reid megjegyzését, írja a BBC. A házelnök Ancarm szerint rontott a helyzeten, a várt gyors és tényfeltáró válaszok helyett "csak fokozza a perpatvart".

Két bizottság kutat

A héten a brit törvényhozás két bizottsága is vizsgálatot kezd annak kiderítésére, mennyire voltak megalapozottak a kormány Huszein elleni vádjai. Tony Blair miniszterelnöki hivatal kedden még szükségtelennek tartotta a feltételezések vizsgálatát.

Mivel azonban az Egyesült Államok Kongresszusa kedden nyilvános bizottsági meghallgatásokról döntött a titkosszolgálatok tevékenységével kapcsolatban, a Downing Streetnek is vissza kellett vonulnia.

Az alsóház külügyi bizottságának munkáspárti elnöke még kedd este bejelentette, kivizsgálják, hogy "a háború előtti időszakban a kormány pontosan és széleskörűen tájékoztatta-e a parlamentet". A képviselőház szerdai ülésén Blair várhatóan bejelenti, hogy a hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottság is vizsgálatot kezd. Ezeket a meghallgatásokat azonban zárt ajtók mögött tartják.