Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Évtizedes adatokkal védekezik Blair

2003.07.16. 16:00
Irak két évtizeddel ezelőtti uránvásárlásaival próbálta igazolni a kilencvenes évekre vonatkozó vitatott hírszerzési adatait a brit kormány. Blair szerint nem elképzelhetetlen, hogy Irak uránt vásárolt. Külügyminisztere még a kormányfőnél is biztosabb. Az adatok titokban maradtak.
Nagy-Britannia biztosan tudja, hogy Irak már a 80-as években több száz tonna uránt vásárolt Nigertől - jelentette be szerdán Tony Blair brit miniszterelnök, a hamis hírszerzési adatok vádjára reagálva. Blair védekezésének gyenge pontja, hogy a most igazolásként felhozott vásárlások ténye már 12 évvel ezelőtt, az első öbölháború után ismerté vált.

Amit már mindenki tudott

Az amerikaiak győzelmét követően a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzése mellett Irak számot adott nyolcvanas években folytatott atomprogramjáról. Ekkor számoltak be arról is, hogy Nigerből szerezték be a szükséges uránt. Bush beszédének az afrikai uránbeszerzésekre vonatkozó állítása nem is erre a széles körben ismert tényre vonatkozott, hanem kilencvenes években történt beszerzésekre.

Mint később kiderült, hamisított dokumentumok alapján. Az esetet leleplező Greg Thielmann, a külügyminisztérium hírszerzésének posztjáról az iraki háború idején lemondó elemzője szerint a bizony ítékként kezelt levélre Niger tíz éve visszavonult külügyminiszterének aláírását hamisították.

Egészen más bizonyítékok

Blair szerint kormánya nem a hamis levélre alapozta kijelentését. Mint mondta, a NAÜ is elismerte, hogy nem kapott hamis információkat a britektől.

Blair szerint "enyhén szólva sem a lehetetlennel határos", hogy Irak később is próbálkozott uránvásárlással. Mint mondta, továbbra is kiáll a hírszerzés tavaly szerzett, nigeri uránvásárlásra szóló értesülései mellett.

Jack Straw külügyminiszter is "kétségtelenül" hitelesnek nevezte a kormány bizonyítékait. Mint mondta, ezek teljesen mások, mint amivel az amerikaiak rendelkeznek. Mibenlétükre azonban nem tért ki.