Emma
-2 °C
6 °C

Cook: Blairék csak a háborút akarták igazolni

2003.06.17. 13:26
Elhallgatta a kormány szempontjából előnytelen hírszerzési jelentéseket Tony Blair kabinetje, állítja Robin Cook. A volt munkáspárti frakcióvezető szerint Irakban ugyan találhatnak vegyi- és biológiaifegyver-készleteket, de azok nem tömegpusztító fegyverek, azokhoz ugyanis gyárak és szakképzett személyzet kellenek.
A titkosszolgálatok csak az iraki háború alátámasztására szolgáló jelentéseiket tették közzé, vádolta meg Tony Blair kormányát Robin Cook. A munkáspárti parlamenti frakció lemondott vezetőjének "nincsenek kétségei" a kormányfő jó szándéka felől, a "tüzes őszinteséggel" és az ügy kivizsgálásával azonban "bajok vannak", írja a BBC.

Cook, aki frakcióvezetőként lemondásáig kormánytag is volt, a brit alsóház külügyi bizottsága előtt tanúskodott. Véleménye szerint a brit titkosszolgálatok nem arra törekedtek, hogy egyértelműen eldöntsék, voltak-e tömegpusztító fegyverei Huszeinnek. Céljuk csak a háború igazolása volt, állítja Cook.

Amit megtalálhatnak nem fegyverek

"Válogattak a hírszerzési adatok között" - jelentette ki meghallgatásán. Bár azt maga sem tartja kizártnak, hogy a brit és amerikai szakértők mostani iraki kutakodásai feltárhatnak vegyi- és biológiaifegyver-raktárakat, ezek azonban "nem tömegpusztító fegyverek" - írja a BBC.

Cook szerint a tömegpusztító fegyverek fenntartásához nagy gyárak és rengeteg képzett munkás kellene. Huszein diktatúrájában mindkettőből hiány volt.

A külügyi bizottság munkáját megnehezíti, hogy mind Blair, mind kommunikációs igazgatója, Alastair Campbell megtagadta a meghallgatást.

Blair-barát bizottság

Az alsóház titkosszolgálati bizottsága ugyancsak meghallgatásokat tart az ügyben, zárt ajtók mögött. A testület munkáját a külügyi bizottság munkáspárti elnöke máris hiteltelennek nevezte. Donald Anderson szerint a titkosszolgálati bizottság túlzottan Blair-párti.