Auguszta
-3 °C
2 °C

Rumsfeld ragaszkodik az iraki tömegpusztító fegyverekhez

2003.06.10. 10:24
Az Irakban állomásozó amerikai erők elleni gyakori támadásokra magyarázat lehet az is, hogy Szaddám Husszein volt iraki elnököt a hadseregnek nem sikerült kézre kerítenie, mondta Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Rumsfeld továbbra is azt állítja, hogy voltak tömegpusztító fegyverek Irakban.
A védelmi miniszter szerint a Huszein holléte körüli bizonytalanság a táptalaja az iraki emberek rettegésének. Számukra az amerikaiakkal való együttműködés egyik fő akadálya a volt diktátor visszatérésétől való félelem, valószínűleg ezért érik gyakran támadások az országban lévő amerikai erők tagjait. Az amerikai politikus elmondta: a szervezett iraki ellenállás mögött nem bizonyítható Szaddám jelenléte, de az a tény, hogy az amerikai hadseregnek nem sikerült a volt rezsim szimbolikus alakját elfogni, reményt adhat a megdöntött elnök híveinek a harc folytatására.

Voltak tömegpusztító fegyverek

Rumsfeld kijelentette: bizonyos abban, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek létezéséről szóló korábbi titkosszolgálati jelentések igazak voltak, s csak idő kérdése ennek bebizonyítása.

Százhatvanezer katona Irakban

Irak területén jelenleg 146 ezer amerikai és mintegy 14 ezer különböző nemzetiségű szövetséges katona állomásozik. Az amerikai vezetés 41 szövetséges országgal folytat tárgyalásokat a térségbe küldendő más nemzetiségű alakulatokról. Rumsfeld négynapos európai körútján NATO ügyekben tart majd megbeszéléseket, Portugália után Albániába és Németországba látogat, majd Brüsszelben fejezi be látogatását.