Elza
-4 °C
4 °C

Lakóházakban működhettek az iraki laboratóriumok

2003.06.08. 15:29
Nem voltak, de lehettek volna tömegpusztító fegyverek Irakban, nyilatkozta egy iraki tábornok. Huszeinnek csak egy szavába került volna.
Szaddám Huszein volt iraki elnök titkosszolgálatai végeztettek ugyan katonai célú vegyi és biológiai kutatásokat, ilyen jellegű fegyvereket azonban nem készítettek, közölte a program egykori alapanyag-beszerzési felelőse a The Sunday Timesszal.

A vezető brit vasárnapi lap szerint a név nélkül nyilatkozó tábornoki rangú iraki illetékes azt mondta, hogy a laboratóriumok Bagdadban, házak alagsoraiban működtek, egyenként mindössze két-három kutatóval. A kutatási program azonban "merőben elvi" volt. "Ha ismét szükség lenne rá, gyárthassunk vegyi és biológiai fegyvereket" - mondta az idézett iraki tiszt.

A tábornok szerint a "kutatói sejtek" Huszein személyes utasítására végezték kísérleteiket, és munkájuk eredményeként Irak nagyon könnyen hozzáláthatott volna a gyártáshoz. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tömegpusztító fegyvereket keresők nem fognak ilyesmit találni Irakban.