Gerzson
-3 °C
3 °C

A CIA Bush előtt is titkolózott

2003.06.12. 16:30
Nem tájékoztatta Busht az iraki fegyverkezés bizonyítékait kétségbe vonó vizsgálatairól a CIA - állítják magasrangú kormánytisztviselők. Bár a titkosszolgálat már 2002 elején tudta, hogy hamisak az egyik fő bizonyítékként kezelt uránvásárlási ügy dokumentumai, Bush egy évvel később is hivatkozott az információra.
A CIA már 2002 elején vitatta az iraki atomfegyverkezési program fő bizonyítékának tartott nigeri uránvásárlás történetét - állítja több magas rangú kormányzati tisztviselő. A titkosszolgálat azonban nem tájékoztatta megfelelően a kormányzatot - írja a Washington Post.

Nigeri szál
A nigeri uránvásárlásáról szóló történetet Bush évértékelő beszédében az iraki fegyverkezés egyik fő bizonyítékának nevezte. A hírszerzés információi szerint Irak 2000 őszén vásárolt 500 tonna uránt az afrikai országtól. Az értesülést alapját képző dokumentumról azonban később kiderült, hamisítvány. Az uránbeszerzésről készült "feljegyzést" Niger tíz éve visszavonult külügyminisztere jegyezte.
Bush nem tudta

Bush tehát a CIA hibájából egészen március közepéig kitartott az uránvásárlásról szóló történet mellett. Az információkat végül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője cáfolta az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A hírszerzés egy bénán hamisított levélnek dőlt be.

Némileg ellentmond a kormánytisztviselők állításainak Greg Thielmann. A külügyminisztérium hírszerzésének volt elemzője szerint az ellenőrizetlen információkat a kormányzati tanácsadók szivárogtatták ki. A nigeri levél ezért nem is került bele Colin Powell február 5-i irak elleni vádbeszédébe.

Van, ami kimaradt

Egy a Washington Postnak nyilatkozó titkosszolgálati elemző szerint az eset jó példa a hírszerzési adatok iraki háború előtti kezelésére. Mint mondta, a titkosszolgálatoknál nem hamisítottak jelentéseket. Viszont ha valamilyen információ nem illett bele a képbe, nem vették figyelembe.

Több CIA-s a kormányzatot hibáztatta a kudarcért, mondván nyomást gyakoroltak rájuk. Az uránvásárlási ügy elhallgatása azonban arra utal, hogy az ügynökség maga is alakítgatta a hírszerzési adatokat - írja a Post.