Mátyás
-6 °C
1 °C

Blair kutyaszorítóban

2003.06.06. 11:03
Míg az ellenzék független vizsgálatot és bírósági eljárást akar, egyes párttársai már Blair lemondását követelik az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, túlzó titkosszolgálati jelentések miatt. Bár a kormányfő tagadja, hogy "felturbózták" volna a jelentéseket, a BBC értesülései szerint legalább hatszor átiratták a dossziét.
Legalább hatszor visszaküldte a brit hírszerzésnek az iraki vegyi fegyverekről szóló titkosszolgálati aktákat a brit kormány, értesült a BBC. A brit titkosszolgálatokhoz közeli forrásból származó információ szerint Blair brit miniszterelnök legalább egyszer érintett volt a folyamatban, amelyen "változtatásokat" kértek az anyagban.

Nem turbóztak

Az ellenőrök szerint Bush hazudott
"Egyszerűen nem volt igaz" amit Colin Powell az iraki tömegpusztító fegyverekről állított az ENSZ Biztonsági Tanácsában még február 5-én - állítja egy az ellenőrzésekben részt vevő német szakértő a Spiegelben. Véleménye szerint a műholdas felvételen, ami Colin Powell szerint vegyi mentesítő járművet ábrázolt Peter Franck szerint valójában egy tűzoltóautó látható. A február 5-én bemutatott dokumentumokkal kapcsolatban töb amerikai titkosszolgálati munkatárs is aggályait fejezte ki, Powell külügyminisztériumának egyik hírszerzője egyszerűen túlzónak tartotta azokat.

Tovább ronthatja Bush kényelemérzetét, hogy már az iraki fegyverzetellenőrök korábbi vezetője, az amerikai Scot Ritter is "hazugságai" elismerésére szólította. Rittert egyébként "megdöbbentette", hogy Franciaország is megszavazta az iraki megszállást szentesítő biztonsági tanácsi határozatot.

Tony Blair tagadja, hogy "felturbózták" a dokumentumokat. "Kétségem sincs afelől, hogy a lehető legegyértelműbb bizonyítékokat is megtaláljuk majd Irak tömegpusztító fegyvereiről" - jelentette ki a brit alsóház szerdai vitájában.

A titkosszolgálatok jelentései körül azonban nincs minden rendben. Greg Thielman, az amerikai külügyminisztérium hírszerzésének az iraki konfliktus idején visszavonult elemzője szerint legalábbis "torzították" a titkosszolgálati jelentéseket - a vádakat a Bush-kormányzat vehemensen tagadja.

Gyenge infók

Pedig a szövetséges titkosszolgálatok jelentéseit Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek távozó vezetője is kifogásolta. A csütörtökön minden valószínűség szerint utolsó iraki jelentését prezentáló svéd diplomata csalódott a titkosszolgálatok tippjeiben.

"Összesen három alkalommal találtunk bármit is a tippjeik alapján, de ezek sem bizonyították a tömegpusztító fegyverek meglétét" - mondta Blix, hozzátéve, hogy egy kicsit csalódott is a kémszolgálatokban.

Bármi megtörténhet

"Istenem, gondoltam, ha ezek a legjobb titkosszolgálati információik, milyen lehet a többi" - mondta beszédében Blix. A diplomata szerint ennek ellenére elképzelhető, hogy Huszein valóban rendelkezett tömegpusztító fegyvereket, mint ahogy az is, hogy elpusztította. Jelenleg egyik állítás sem támasztható alá hiteles bizonyítékokkal.

Mondjon le

A brit belpolitika tovább forrong. A kisebbik ellenzéki párt, a liberális demokraták még mindig független parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelik. Kezdeményezésük, amelyhez a konzervatívok is csatlakoztak, szerdán nem kapott többséget az alsóházban.

Őfelsége ellenzéke, a Konzervatív Párt egy 1921-es törvényre hivatkozva bírósági vizsgálatot követel. A leghevesebb támadások azonban saját pártjából érik Blairt. Lord Healey, a Munkáspárt volt főtitkára szerint, ha igaznak bizonyulnak az ellenzéki vádak, Blairnek távoznia kell a politikai életből.