Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Powell: Az Irak elleni vádak nem koholmányok

2003.06.13. 12:54
Az amerikai és a brit szakértők "nem csak a fegyvereket, de a fegyverprogramokat" is meg fogják találni Irakban - jelentette ki Colin Powell. Az amerikai külügyminiszter szerint az iraki tömegpusztító fegyverek létét a háborút megelőző években más országok titkosszolgálatai sem vitatták. A kormányzat által szerdán betámadott CIA tagadja, hogy kulcsfontosságú információkat hallgattak volna el Bush előtt.
Az amerikai hírszerzés Irak tömegpusztító fegyvereiről szóló adatai "nem koholmányok, nem a képzelet művei" - jelentette ki Colin Powell. A hiányzó válaszokat az iraki atomtudósoktól reméli megkapni az amerikai külügyminiszter - írja az AP.

Karanténban tartott tudósok

"Huszein azért tartotta karanténban atomtudósait, hogy lehetőség esetén atomprogramot indíthasson be" - nyilatkozta Powell az AP-nek. Mint mondta, a brit és amerikai szakértők kutakodásai "nem csak a fegyverekhez, de magukhoz a gyártási programokhoz is el fognak vezetni.

Még a németek is

Nem az Egyesült Államok volt az egyetlen, aki tömegpusztító fegyverek gyártásával vádolta Irakot. "1998-ban ez még nem volt vita tárgya, más országok hírszerzései ugyanezt állították" - jelentette ki. A német hírszerzés például Schröder kormányának békepárti állásfoglalásai ellenére is többször beszámolt iraki fegyverprogramokról.

Hillary Clinton is vizsgálná

Független vizsgálatot kell tartani az amerikai és a brit titkosszolgálatoknál - nyilatkozta a brit ITV riporterének Hillary Clinton. A volt First Lady - és sokak szerint a 2008-as demokrata elnökjelölt - szerint "alapvetően fontos lenne kideríteni, hogy pontosan mire és hogyan használták a fegyverekről szóló hírszerzési adatokat a két szövetséges országban.

Több amerikai hírszerző állítása szerint a kormányzat egyszerűen negligálta az elképzeléseit meg nem erősítő jelentéseket. Egyes vélemények szerint Bushék konkrétan nyomást gyakoroltak a titkosszolgálatokra.

Több kormányzati tisztviselő szerint a CIA hibázott, amikor még Bush előtt is elhallgatott olyan adatokat, melyek bizonyítékként kezelt dokumentumok hitelességét vonták kétségbe. Példának az elnök 2003 januári évértékelő beszédében is hangoztatott nigeri uránvásárlás esetét hozták fel.

A CIA, mint kiderült, már 2002 elején hamisnak értékelte az uránvásárlásról beszámoló dokumentumokat - ám erről, a Washington Postnak kedden nyilatkozó kormányzati források szerint "elfelejtette" tájékoztatni a kormányt. A CIA szerdán cáfolta a vádakat, állításuk szerint már 2002 márciusában megküldték a feljegyzést a nigeri levélről - írja a Washington Post.