Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Blix: Befeketített a Pentagon

2003.06.11. 11:48
Az amerikai vezetés egy része azt se bánná, ha az ENSZ elsüllyedne az East Riverben - véli Hans Blix. Az ENSZ fegyverzetellenőreinek távozó vezetője szerint Washington többször is megpróbálta befeketíteni, mert nem a Pentagon elképzelései szerint jelentett Irak fegyverprogramjairól. Bagdadban sem járt jobban, az irakiak egyszerűen homoszexuálisnak bélyegezték.
"Sokan akartak befeketíteni Washingtonban. Azok a barmok mindenféle mocskot terjesztettek rólam a médiában" - jelentette ki a Guardianban egy diplomatától szokatlan hangnemben Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek távozó vezetője. "Nem mintha érdekelne" - tette azért hozzá a korábbi svéd külügyminiszter.

Washingtoni meleg

Blix úgy érzi, az iraki ellenőrzések újraindulása után valódi kampány kezdődött ellene, mindkét oldalról. A nős, kétgyermekes családapa alig érkezett meg Bagdadba, az iraki médiában máris melegvádak érték. Blix "homoszexuális, aki két hetente Washingtonba jár, hogy megkapja utasításait - terjedt el róla Huszein diktatúrájában.

A fő fegyverzetellenőr szerint a legtöbb orvtámadás Washingtonból indult. A Guardiannak adott interjújában nyíltan bevallotta, hogy nem volt túl nagy összhang feladata és a Pentagon héjáinak szándékai között. Ennek ellenére maga is elismeri, hogy a 200 ezer amerikai katona öbölbeli jelenléte nélkül Irakot semmiféle együttműködésre nem lehetett volna rávenni.

Dühös amerikaiak

"A vége felé azonban a Bush-kormány nyomást próbált gyakorolni ránk" - állítja a svéd diplomata. Washington sokkal keményebb nyelvezetet várt a fegyverzetellenőrökből, Bushékat kifejezetten felháborította, hogy Blix és csapata nem csinált ügyet az iraki fürtösbombákból és robotrepülőkből. Az amerikaiak végül azért fordultak az ellenőrök ellen, mert nem sikerült megszerezni az ENSZ BT hozzájárulását iraki terveikhez - nyilatkozta Blix a Guardiannek.

Nem bánnák, ha elsüllyedne

A diplomata szerint az igazi problémát az jelenti, hogy az amerikai vezetés egy része "idegen nagyhatalomként" kezeli az ENSZ-t. Meggyőződése szerint egyesek "azt sem bánnák, ha az ENSZ-központ elsüllyedne a New York-i East Riverben. "Európa nem gondol ilyen negatívan az ENSZ-re. Beszélgetős, vacsorázós bolyhos kis dolognak tartják" - mondta Blix a Guardiannek.

Igazán aggasztónak azonban azt tartja, hogy Bush és kormánya nyíltan hitet vallott a megelőző csapás politikája mellett. Pedig az ENSZ-ben, a kommunista diktatúrák bukásával megteremtődőtt a párbeszéd lehetősége, "nem kell Oroszország vagy Kína automatikus vétójára számítani".