Auguszta
5 °C
22 °C

Sikertelen kelet-európai uralkodók

2001.06.18. 14:20
Kapcsolódó cikkek (1)
Bulgária királyának politikai győzelmével felértékelődhet a kelet-európai monarchiák szerepe a régióban. A bolgár cár a szerencsések közé tartozik: több volt királyi trónra áhítozót nem látnak szívesen otthonukban.
II. Simeon az egyetlen volt kelet-európai király, aki a vasárnapi bulgáriai szavazás eredményeképp politikai szerephez jut volt hazájában. A kommunista rendszerek hatalomra jutása előtt monarchiáként működő többi kelet-európai országok esetleges trónörökösei kevésbé voltak szerencsések.

II. Simeon
Bulgária: II. Simeon

Az 1937-ben született trónörökös hatéves korában lett Bulgária királya, de a kommunisták hatalomra jutásával, 1946-ban menekülnie kellett. Bukásuk után 1996-ban tért vissza először hazájába, miután fél évszázadot töltött különböző országokban, de többnyire Spanyolországban. Családja birtokait 1998-ban kapta vissza a bolgár államtól.

Albánia: I. Leka

Az ország utolsó királyának, I. Zognak egyetlen gyermeke 1979 óta Dél-Afrikában él, és soha sem mondott le a monarchia restaurálásának reményéről. Az 1939-ben született Leka csupán három évet élt szülőhazájában, 1942-ben családja menekülni kényszerült: előbb Görögországban, majd Franciaországban és Nagy-Britanniában is éltek. Félévszázados száműzetése lejárta után I. Leka 1997-ben tért vissza Tiranába, de csupán pár napot töltött országa fővárosában. A hatalom később - távollétében - három év börtönbüntetésre ítélte egy szerintük illegális utcai megmozdulás szervezése miatt.

Románia: I. Mihály

Románia volt királya fiatalon, 19 évesen hagyta el ősei trónját, miután 1947 decemberében, a második világháború végezetével lemondásra kényszerítették. A király Londonba menekült, és a kommunista rendszer 1948-ban megfosztotta román állampolgárságától. Az 1989-es romániai változások után Mihály megpróbált visszatérni országába, ám az akkori hatóságok kiutasították az országból. A sikeres visszatérés 1997-ben történt: a királypárti demokratikus hatalom I. Mihály névvel ellátott útlevelet adományozott a volt királynak. Az igazi megbékélést júniusi látogatása jelentette: Ion Iliescu exkommunista elnök nyújtotta békejobbot elfogadta. A román kormány több ingatlanát visszaszolgáltatta, és volt államfőknek kijáró előjogokat biztosít számára.

Jugoszlávia: Sándor herceg

A fiatal trónörököst a Tito-rendszer emberei rögtön 1945-ös londoni születése után kitiltották az országból. Az 1970-es éveket az Egyesült Államokban töltötte, majd a berlini fal leomlása után Londonba tért vissza. A Milosevics-rendszer bukása után Belgrádba utazott, ahol az őt üdvözlő tömegnek kijelentette: a demokrácia fejlődését jött segíteni hazájában.

Montenegró: Nikolasz Petrovics

Az 1944 júliusában Franciaországban, francia anya gyermekeként született Petrovics egy háromszáz évig uralkodó dinasztia trónörököse. A család uralkodása az első világháború végén szakadt félbe. A Párizsban élő építésznek esze ágában sincs királyként visszatérni hazájába, de a függetlenségi mozgalmak fontos pártfogója.

Magyarország: Habsburg Ottó

A Magyar Királyság - és vele a szlovák - a többinél hamarabb kifulladt, a jelenlegi trónörökösnek már az első világháború után menekülnie kellett. A Habsburgokat hamarosan - lövöldözésbe fúló második visszatérési kísérletük után - detronizálták, és Magyarország 1945-ig király nélküli királyság maradt. A rendszerváltás után a legitimista csoportok nem igazán kaptak erőre, és soha nem volt komolyan szó a trónörökös, Ottó, és vele a monarchia, restaurációjáról. Habsburg Ottó jelenleg az európai porondon politizál, az Európai Parlament képviselője. Legidősebb fia, György, Magyarország utazó nagykövete, és itt is él.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.