Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A román király reneszánsza

2001.05.10. 17:41
Miután a 2000-ben leváltott liberális román kormányzat egyes tagjai nyíltan támogatták Románia volt királyát, az Ion Iliescu nevével fémjelzett PDSR-s rendszer szakított szokásaival, és kibékülni látszik I. Mihály királlyal. Szerdán a román szenátus bizottsága a volt államfőknek járó kedvezményekről szóló törvényről tárgyalt, a kedvezményekből a volt király is részesülhet.

Szerdán a román szenátus egy szakbizottsága arról döntött, hogy a volt államfőknek járó kedvezményeket I. Mihály román exkirály is igénybe veheti. A kedvezmények azt jelentik, hogy Románia volt elnökei, és most már a volt király is, a mindenkori államfői fizetés felét kapják adómentesen havi juttatásként életük végéig, különleges védelem jár nekik és családtagjaiknak, és az állam által biztosított lakásban élhetnek.

A fiatal, még uralkodó román király katonai uniformisban
A törvény civilizált gesztus

A volt román királynak biztosítandó kedvezményeket és jogokat a készülő törvény külön paragrafusban, I. Mihály király nevének említésével tartalmazza. Eckstein Kovács Péter RMDSZ-es szenátor szerint a törvény "egy civilizált gesztus, mely egy volt vezetőit tisztelő ország erősségét mutatja".

1989 után hazaárulás volt a királyról beszélni

A romániai vezetés hosszú utat tett meg a volt király kitoloncolásától egészen a kedvezmények biztosításáig. Az 1989-es romániai forradalom után hazaárulónak bélyegezték azokat, akik a román király nevét kiejtették, vagy a monarchia restaurálásának gondolatát emlegették. Az 1944-es lemondatása óta franciaországi száműzetésben élő román király, I. Mihály, hosszú ideig nem tudott visszatérni országába, az Ion Iliescu által vezetett Románia nem engedte be volt vezetőjét. Mikor egy húsvéti ünnepség alkalmával a király az országba próbált belépni, gépkocsiját félúton visszafordították a repülőtérre.

A politikai bizonytalanság és a hatalomváltás jelentette a román koronás fő számára a nagy lehetőséget: a liberális és történelmi pártok koalíciójakor 1997-ben elérkezett az idő, hogy a királyt visszafogadják. Állampolgárságát elismerve román útlevelet állítottak ki a hatóságok, melybe stílusosan és diplomatikusan az I. Mihály nevet írták be. Csak úgy, semmilyen cirkalmas titulus nélkül. A király egyre gyakrabban látogatott hazájába, ottléte már nem számított szenzációnak.

A király visszavág

1997-ben a diadalmas visszatérés
A 2000-ben bekövetkezett hatalomváltás után - újból a királlyal és a monarchiával nem túl jó viszonyt ápoló Iliescu és pártja került hatalomra - sokan úgy vélték, a román király négy évig újból nem jár Romániában. A meglepetést maga Ion Iliescu okozta, aki - feltehetően a jó EU-image miatt - meghívta március 24-re a királyt egy művészeti galéria megnyitására. A király nem feledvén a kettejük zaklatott viszonyát, elfoglaltságára hivatkozva elutasította az invitálást.

A román kormány azonban újabb gesztusokat tett a volt király kibékítése érdekében: miután múlt év áprilisában egy bíróság a királynak visszaítélte soborsini kastélyát, majd később egy bukaresti ingatlanát, a kormány idén áprilisban elhatározta, hogy nem folytatja tovább a bírósági eljárást, és a király tulajdonában maradhatnak a megítélt ingatlanok.

És a király kibékült régi ellenfelével, Ion Iliescuval. Május 18-án érkezik Romániába, és meglátogatja azt a galériát, melynek megnyitóján, bár meghívták, nem volt jelen. Együtt is vacsorázik majd az államfővel.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft