A román király új kastélya

2000.04.05. 14:34
I. Mihály volt román király az aradi bíróság határozata értelmében visszakapta egyik ingatlanát. A történelmi határozat a román állampolgárok tulajdonhoz való jogának erősődését is jelenti - véli a király. A volt román vezető nem örvend túlzott népszerűségnek Romániában, így a monarchia restaurálása utópia.
I. Mihály volt román király
Az aradi bíróság határozata értelmében I. Mihály volt román király visszakapta soborsini kastélyát és a hozzá tartozó parkot. A román történelemben ez az első eset, amikor államosított ingatlanokat szolgáltatnak vissza Románia volt királyának. A kastélyt 1948-ban miniszteri határozattal államosították. A király ennek a miniszteri határozatnak érvénytelenségét mondatta ki a törvényszékkel. Az ítélet 15 napon belül fellebbezhető.

Az aradi határozat precedensteremtő. Bár a román királynak számos ingatlanja van szerte az országban (a Brassó melletti Szinaján lévő kastélyok a legismertebbek) Mihály király csupán három, Bukarestben lévő ingatlan visszaadásáért indított pert.

Románia és királyai

Románia 1866-ban lett monarchia, a Hohenzollern családból származó Sigmaringen Károly volt az első király. Őt I. Ferenc, II. Károly követte. I. Mihály király, 19 évesen 1940-ben került Románia trónjára. 1947. december 30-án lemondatták. Az 1989-es forradalom után a jelenlegi kormány vetett véget száműzetésének: 1997. február 28-án tér vissza Romániába, ahol a hatóságoktól diplomata útlevelet kap. Azóta a román érdekek nagykövete.

A román király sajtóirodája által kiadott közlemény szerint a bíróság döntése morális lépés a kommunista diktatúra ,,igazságtalanságai" ellen. A nyilatkozat leszögezi: a per nem csupán a király jogos tulajdonának visszaszerzésére irányul, de a román állampolgárok tulajdonhoz való jogának erősítését is megcélozta. A király szerint Románia jó úton halad a jogállamiság kiteljesedése felé, és ,,büszke tagja" lehet az Európai Uniónak.

Anna királynővel közös esküvői képen
Az Arad megyében lévő soborsini kastély a XVII. században épült, a királyi család 1943-ban vásárolta meg. Államosítása után 1952-ig katonai szanatóriumként működött, 1967-ig kórházat rendeztek be, 1989-ig pedig Nicolae Ceausescu protokoll kastélya volt. Az 1989-es román forradalom után ,,különös státuszú turisztikai objektumként" használta a román állam.

I. Mihály király - 1947-es lemondása után -, Franciaországban élt száműzetésben. A romániai 1989-es forradalom után többször megpróbált visszatérni Romániába, de a hatalomra került álkommunista vezetők ezt sorozatosan megtagadták tőle. Az 1996-os választásokkor a demokratikus és történelmi pártok koalíciója vette át a hatalmat. A király 1997. február 28-án hazalátogathatott, román diplomata útlevelet kapott. I. Mihály király nem tervezi a monarchia visszaállítását, a román nép körében sem örvend túlzott népszerűségnek. A jelenlegi román alkotmány értelmében is lehetetlen a monarchia restaurálása: Románia államformája köztársaság.  • Tippek
  • Babaváró hitel