Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Még egy rakétát kilőttek Észak-Koreában

2006.07.05. 07:33
A dél-koreai hírszerzés szerint Észak-Korea tíz rakétával hajtott végre kísérleteket. Az amerikai kormányzati források hat rakétáról tudnak, a japán hírügynökség jelentése szerint helyi idő szerint szerda este még egy hetedik kilövés is volt. Az egyik új fejlesztésű rakéta állítólag képes arra, hogy elérje Alaszkát. A Taepodong-2 a teszten a tengerbe zuhant, lehetséges, hogy valamilyen védelmi rendszer blokkolta.
Szerdán is folytatta rakétatesztjeit Észak-Korea. A helyi idő szerint a kora esti órákban Észak-Korea még egy rakétát kilőtt a szintén helyi idő szerint reggel végrehajtott rakétakísérletek után. Észak-Korea reggel egyes források szerint tíz, mások szerint hat rakétát, köztük egy, az Egyesült Államok elérésére is képes Taepodong-2-est is tesztelt.

A dél-koreai hírszerzés tudomása szerint Észak-Korea tíz, különböző típusú rakétával hajtott végre kísérleteket szerdán. Japán elítélő határozatot tervez beterjeszteni az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén.

Kilőtték a legveszélyesebbet?

Nevül elhallgatását kérő dél-koreai hírszerzési vezetők közölték, hogy Észak-Korea Scud típusú rövid hatótávolságú és Rodong típusú közép hatótávolságú rakétákat, valamint egy hosszú hatótávolságú Taepodong-2-t tesztelt. Több rakéta a Koreai-félsziget és Japán között húzódó japán-tengerbe csapódott be. Az amerikai védelmi minisztérium és a Fehér Ház eddig hat észak-koreai rakéta kilövését erősítette meg.

A Taepodong-2 nevű, új fejlesztésű rakéta állítólag képes arra, hogy elérje Alaszkát. Ez a rakéta röviddel a fellövés után valamilyen hiba miatt belezuhant a Japán tengerbe, de az is lehet, hogy valamilyen védelmi rendszer blokkolta.

Dél-Korea elítélte a rakétakísérleteket, és felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a provokatív tettekkel és térjen vissza az atomfegyverprogramjáról folyó hatoldalú tárgyalásokhoz. Aszo Taro japán külügyminiszter közölte, hogy Tokió nagyon nagy valószínűséggel gazdasági szankciókkal sújtja Észak-Koreát, és kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.

Tokió készül

Jean-Marc de la Sabliere, a BT soros elnökségét ellátó Franciaország ENSZ-nagykövete már megkapta azt a levelet, amelyben japán kollégája, Osima Kenzo a BT összehívását kérte. A testület szerdán reggel zárt ülésen vitatja meg az észak-koreai rakétakísérletek ügyét. Egy névtelenséget kérő ENSZ-diplomata szerint Tokió elítélő határozatot készül előterjeszteni Phenjan ellen a testületben.

Eközben az Észak-Amerika légterét ellenőrző és biztonságáért felelős Észak-amerikai Egyesített Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) egyik szóvivője pontosította azt a hírt, hogy emelték a riadókészültség szintjét. Elmondta, hogy a Cheyenne hegységben lévő légitámaszponton - ahol a NORAD és az amerikai erők északi parancsnoksága működik - két hete emelték a közepes fenyegetettséget jelző szintnél valamivel magasabb Bravo-Plus fokozatra a biztonsági készültséget. Ez nem befolyásolja a NORAD és a parancsnokság műveleteit.

Phenjan szuverenitási kérdésnek tekinti

Szuverenitási kérdésnek tekinti a rakétakísérleteket Észak-Korea - így nyilatkozott szerdán japán újságírók előtt Phenjanban az észak-koreai külügyminisztérium egyik tisztségviselője. A diplomata leszögezte: "A rakéták kilövéséről hozott döntés a mi szuverén jogunk és senkinek sincsen joga megmondani nekünk, hogy ez jó-e vagy rossz".

Észak-Korea a 90-es években amerikai olajszállítások fejében elviekben leállította atomprogramját, de titokban folytatta a kísérleteket. Amikor Bush kormánya a titkos kísérletekre hivatkozva felmondta a korábbi energiaellátási megállapodást, Phenjan nyilvános kardcsörtetésbe kezdett és nyíltan felvállalta rakétafejlesztési programját. A rakétakísérletek sem többek egyelőre kardcsörtetésnél, az elviekben az Egyesült Államokat is elérő rakéták és az, hogy a nyugati titkosszolgálatok szerint Észak-Korea 3-5 atomfegyver előállításához szükséges polutóniummal rendelkezik - de bombával nem - elviekben erősíthetik az atomprogram felfüggesztéséről szóló hatoldalú tárgyalásokon az északiak pozícióit.

Erre szükségük is lehet, mivel - szemben az iráni atomválság ügyével - Észak-Korea kérdésében teljes az egyetértés a világ nagyhatalmai között. Igaz, a nagyhatalmaknak jóval kevesebb bevethető eszközük van a hosszú évtizedek óta teljes elszigeteltségben élő országgal, amit embargóval lehetetlen fenyegetni, hiszen eleve nincsenek kereskedelmi kapcsolatai a világgal.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!