Szilárda
-4 °C
2 °C

Észak-Korea atomháborúval fenyegetőzik

2006.07.03. 20:21
Észak-Korea megsemmisítő csapással és nukleáris háborúval fog válaszolni egy megelőző amerikai katonai támadásra - írta hétfőn az észak-koreai állami sajtó. A washingtoni Fehér Ház "erősen hipotetikusnak" nevezte a phenjani fenyegetést.

A phenjani KCNA állami hírügynökség a Koreai Munkapárt szócsövének tartott Rodong Szinmun (Rodong Sinmun) című napilap egyik nevét elhallgató elemzőjét idézte, aki azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy fokozza a világtól elzárt kommunista országra nehezedő katonai nyomást.

A beszámoló szerint "az észak-koreai hadsereg és az ország lakossága teljes mértékben felkészült arra, hogy könyörtelen megsemmisítő csapással és egy hatalmas nukleáris elrettentő erővel bíró atomháborúval adjon választ egy megelőző amerikai támadásra". Észak-Korea olyan időszakban fenyegetőzik válaszcsapással, amikor amerikai hivatalos jelentések szerint Phenjan egy nagy hatótávolságú rakétával készül kísérletet végrehajtani.

Nyomásgyakorlással vádolják az USA-t

A cikk egyben azzal is megvádolta Washingtont, hogy hadgyakorlatokkal, fegyverek tömeges felhalmozásával és légi felderítéssel, amelyben a Dél-Koreába küldött új kémrepülőgépekre támaszkodik, fokozódó nyomást gyakorol Észak-Koreára.

A kelet-ázsiai ország rendszeresen megvádolja az Egyesült Államokat, hogy légi felderítést végez területén. Az amerikai hadsereg általában nem kommentálja e vádaskodásokat, azt mindazonáltal elismeri, hogy figyelemmel kíséri az észak-koreai hadsereg ténykedését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!