Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Észak-Korea elismerte több japán állampolgár elrablását

2002.09.17. 16:41
Kim Dzsong Il észak-koreai vezető elismerte, hogy országa több japán állampolgárt is elrabolt a hetvenes és a nyolcvanas években. A foglyul ejtettek közül négy még mindig életben van.
Kim Dzsong Il észak-koreai vezér állítólag bocsánatot is kért Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnöktől, amikor elismerte, hogy országa több japánt is elrabolt. Az emberrablások még a hetvenes és nyolcvanas években történtek. Az elraboltak mözül nyolcan meghaltak, de állítólag legalább négyen még mindig életben vannak. A két vezető Phenjanban folytatott megbeszéléseinek Japán korábban azt a feltételt szabta, hogy Észak-Korea számoljon be az eltűnt japán állampolgárok sorsáról.

Észak-Korea eddig mindig tagadta, hogy bármilyen köze lenne a japánok elrablásához. Most kiderült, hogy a foglyoknak a japán nyelvvel és szokásokkal kellet megismertetniük az észak-koreai kémeket. Kim Dzsong Il azt is megígérte, hogy a "felelősöket keményen megbünteti." Hozzátette: a még életben maradt japánok hazatérhetnek.

Eredményes tárgyalások

Koidzumi bejelentette, hogy tárgyalópartnere beleegyezett a rakétakísérletek befagyasztásába. A moratórium eredeti határideje 2003. lett volna, de a mostani megbeszélések értelmében erre hamarabb is sor kerülhet. Ez megkönnyítheti Észak-Korea helyzetét az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásokon. A japán kormányfő bejelentette, hogy tárgyalásaikat októberben folytatják.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.