Salamon
7 °C
13 °C

Valódi elnökök, kamu oldalak

2001.08.05. 20:16
Kapcsolódó cikkek (1)
A legtöbb európai kormányfőnek nincs saját néven bejegyzett oldala, vagy ha mégis, az általában kamupédzs. A Miniszterlnöki Hivatal megfelelő oldalára irányított orban.hu-val Magyarország jóval megelőzte korát és Európát.
A domain eladó
A legkézenfekvőbb címre - www.primeminister.net - mozdulva csalódnunk kell: az oldalon egy nyugtatózöld háttértől eltekintve csak annyi van, hogy a domain eladó. A www.primeministers.net, .org-os és .com-os társa, illetve megfelelő variációik szintén csak kelletik magukat. Feltehetőleg ugyanazok jegyezték be a tonyblair.org és billclinton.org címeket is - szintén üresek -, igaz, Clinton nem miniszterelnök.

Tonyblair.gov.uk viszont egyáltalán nincs, nyugszunk meg. www.tonyblair.co.uk nem a kormányfőé, viszont róla szól és nagyon vicces, ingyenes regisztrálás után jól megmondhatjuk a véleményünket a blairi prodzsektről. A www.number10.gov.uk a brit kormányfő hivatalos oldala, de ez inkább kormányzati hypeportál, mint bármi más. Ilyenekkel - nyilvánvaló személyikultusz-elemek hiánya miatt - a továbbiakban nem is foglalkozunk.

Az olasz miniszterelnöknek már van rendes, populista oldala, a www.silvioberlusconi.it a kormányfő pártjának, a Forza Italiának megfelelő oldalára mutat. Nagyhatású, magukkal ragadó fotók és videók találhatóak itt Berlusconiról, egy-egy beszéd és könyvismertető társaságában.

www.jorghaider.at
Jörg Haider ugyan nem kormányfő, de azért utánanéztünk, és akármilyen vicces, de igaz: a www.jorghaider.at címet - ami szintén üres - egy cseh csoport jegyezte be. Wolfgang Schüssel kancelláron átlépett a történelem, még kamuból bejegyzett domainje sincs. Antonio Guterres portugál kormányfő szintén sehol nincs.

José-Maria Aznar spanyol miniszterelnök előtt abszolút le a kalappal: oldala (www.josemariaaznar.org vagy .net) szerény, hivalkodástól és egyébektől teljesen mentes, mindössze a neve és a foglalkozása (kormányfő, ugye) van rajta. Hogy ez-e a hivatalos oldal, nem tudni, feltehetőleg nem, pláne, hogy a josemariaaznar.es nincs bejegyezve.

Gerhard Schröder német kancellár is gagyi: gerhardschroder.de nincs, a megfelelő domainkombinációk pedig kamupédzseket hoznak fel. Lionel Jospin francia kormányfő szintén sehol nincs, viszont van egy dedikált rajongói oldala a www.lioneljospin.com-on. Sárga, és franciául van. Mivel Franciaországban kétágú a végrehajtó hatalom, tehát igazságos és szükséges szemügyre vennünk a www.jacqueschirac.com-ot is (.fr nincs). Ez egy meglehetősen érdekes oldal, az Egyesült Államok térképe van rajta, klikkelhető államokkal, teljesen félrevezető. A .org szintén kamu.

A www.bertieahern.ie már fifikásabb, az ír miniszterelnökség oldalára mutat: www.irlgov.ie/taoiseach/. Szép, izléses oldal, mindenképpen érdemes megnézni az írül íródott részeket is, meghökkentő nyelv.* Amúgy szó van a kormányfőről és a hivatalról is egyaránt, teljesen használható.

Az oldalnak köze sincs a cseh elnökhöz
A www.putyin.ru ellenben személyikultusz-oldal, rendesen. Kicsit zavaró, hogy cirill betűkkel van, de mindent egyszerre nem lehet, ugye. Fényképek, fellépések, életút, ezen a vonal mentén épül a pédzs. További kelet-európai oldalak: Milos Zeman cseh illetékesnek van bejegyzett pédzse, de üres: www.miloszeman.cz és www.zemanmilos.cz. A www.havel.cz még akár vicces is lehet - köze nincs a cseh elnökhöz -, de rendesen bejegyzett és megcsinált oldalt többet nem találtunk.

* Tá súil agam go gcuideoigh do chuirt ar shuíomh gréasán Roinn an Taoisigh leat cur le do chuid eolais ar obair an Taoisigh mar Cheann an Rialtais.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!